Printaj ovu stranu
petak, 20 April 2012 06:46

Braneli: Godinu od prevare

Godinu otkako je nekoliko zeničkih porodica prijavilo sugrađanina Branka Blagojevića i agenciju "Braneli" za prevaru tešku oko pola miliona KM, osumnjičeni je još nedostupan organima gonjenja i do danas za njim nije raspisana međunarodna potjernica. 

- Protiv osobe B. B. i ove agencije podneseno je deset izvještaja o počinjenim krivičnim djelima prevare. Slučaj vodi tužilac Tužilaštva ZDK, koji je sa Sudom nadležan i da odluči o eventualnom raspisivanju potjernice - kazala je Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona. U Tužilaštvu ZDK odgovoreno nam je da je postupajući tužilac bio na godišnjem odmoru i da ćemo više informacija moći dobiti kad se vrati s odmora. U Općinskom sudu i MUP-u, pak, potvrđeno nam je da Blagojevićevo ime nije na listi osoba za kojima je raspisana potjernica, iako saznanja prevarenih govore da je napustio BiH, o čemu svjedoči i snimak nadzorne kamere s Aerodroma Sarajevo.

Nekoliko porodica iz Zenice je, uz posredovanje Blagojevića i njegove agencije "Braneli", kupilo stan, a potom se ispostavilo da su prevareni. Slučaj se dogodio u vrijeme štrajka policije u Zeničko-dobojskom kantonu te ga, iako su prevareni prijavili nadležnim institucijama saznanja o tome da Blagojević pakuje kofere i rasprodaje stvari, niko nije zaustavio kada je avionom sa Sarajevskog aerodroma napustio državu. Deset porodica prevareno je za 30 do 60 hiljada KM, po slučaju. Na nekim od ugovora nalazi se i ime Brankove supruge Eldine Mešinović. Zeničani koji su ranijih godina kupovali stanove posredstvom Blagojevića i njegove supruge zabrinuti su jer sumnjaju u ispravnost i tih ugovora.

Prevarene porodice u razgovoru s novinarima "Dnevnog avaza" kažu da sve podsjeća na ranije prevare sa stanovima kada je grupa posrednika varala Zeničane s falsificiranim lažnim dokumentima, da bi potom napustili BiH naočigled policije, tužilaštva i suda. Za većinu tih nedjela nastupila je zastara, a po povratku su odgovarali tek za sitna krivična djela.

Posljednje od