29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 23 April 2012 06:47

Buljubašić odgovara za zločine

Nakon što je prethodno tražio dodatno vrijeme za konsultacije sa advokatom, optuženi Edib Buljubašić ponovo nije bio spreman da se izjasni o krivici za zločin počinjen u logoru Dretelj (općina Čapljina). Todor Todorović, branilac Buljubašića, rekao je da u Kazneno-popravnom zavodu (KPZ) u Zenici, gdje optuženi izdržava zatvorsku kaznu, Odbrani nisu pruženi adekvatni uslovi u kojima bi analizirali dokaze, zbog čega optuženi ne želi da se izjasni o krivici na ovom ročištu. “Nisam u mogućnosti pripremati odbranu u KPZ-u jer sam smješten u prostoriju sa porodicama optuženih, gdje svi galame i razgovaraju. Optuženi kaže da nije sposoban da se danas izjasni o krivici, iako sam mu ja sugerirao da to učini”, rekao je branilac Todorović. Optuženi Buljubašić je naglasio da nije spreman za izjašnjenje, te da misli da je “diskriminiran jer mu je advokat Srbin”.

 

Davorin Jukić, sudija za prethodno saslušanje Suda BiH, novo ročište za izjašnjenje o krivici zakazao je za 27. april ove godine.

Buljubašić je optužen, zajedno sa Ivanom Zelenikom, Srećkom Hercegom, Ivanom Medićem i Marinom Grubišić-Fejzić, bivšim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS), za zločine nad više stotina žrtava srpske nacionalnosti s područja općina Mostar, Ljubuški, Čapljina i Stolac, koje su bile zatočene u logoru Dretelj 1992. godine.

Tužilaštvo BiH smatra da su zatočeni civili držani u nečovječnim uslovima u Dretelju, gdje su zlostavljani, tjerani na rad i mučeni, te da je od posljedica zlostavljanja nastupila smrt određenog broja zatočenih osoba, a neki od zatočenika su odvedeni u nepoznatom pravcu, nakon čega im se gubi svaki trag.

U optužnici je navedeno da je Zelenika bio oficir HOS-a, Herceg bivši komandant vojnog zatvora Dretelj, Buljubašić bivši pripadnik HOS-a i zamjenik komandanta kasarne HOS-a u Dretelju, dok su Ivan Medić i Marina Grubišić-Fejzić nekadašnji stražari u Dretelju.

Na ročištu održanom 18. aprila ove godine, Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić negirali su krivicu, dok je optuženi Buljubašić zatražio dodatno vrijeme kako bi se izjasnio.

Odbrana Buljubašića kazala je da je nakon prošlog ročišta za izjašnjenje o krivnji optuženi vođen u Zenicu, te da su ga tom prilikom maltretirali policajci koji su ga vodili.

“Lisicama je stegnut, što je kod optuženog prouzrokovalo bolove. Tokom vožnje vozilo se brzo kretalo, zbog čega je on pao, a nakon čega su se policajci smijali i rekli mu: ‘Ko te brani, neka te i sada brani’”, kazao je Todorović.

Optuženi Buljubašić je dodao da su ga policajci i tukli, a sudija Jukić je rekao da će Sud uputiti dopis Ministarstvu pravde BiH kako bi se provjerili navodi Odbrane.

Zelenika, Herceg, Medić i Grubišić-Fejzić se nalaze u pritvoru od februara 2012. godine, prenosi BIRN - Justice Report.