28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 18 Mart 2012 20:20

Nina još u komi, Emil sahranjen Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Nakon što je Emili Prusac (17) u subotu oko 01.30  izgubila bitku za život i preminula od teških povreda glave nanesenih vatrenim oružjem, ljekari se još bore za život njene mlađe sestre, Nine (7). Mlađa sestra se nalazi u stanju kome, u izuzetno teškom, kritičnom stanju. Podsjetimo, Nina (7) i Emili (17) teško su ranjene, u četvrtak nešto prije sedam sati i odmah su prebačene u KBZ sa teškim povredama glava, nakon što je u njih pucao otac Emil, koji je potom izvršio samoubistvo. Obje su podvrgnute nizu operacija glave, ali zbog komplikovanosti povreda ljekari od prvog trena govore da je bilo kakva prognoza neizvjesna.

- Radi se o mecima malokalibarske puške, koji su po žrtvu, pogotovo u situaciji u kojoj je pogođena u glavu, znatno opasniji od “velikih” kalibara. Ljekarima su gotovo “svezane ruke”, jer metak naprosto unutar organizma kontinuirano “pravi štetu”, kazao nam je ekspert, upućen u vrste naoružanja, kao i povrede nastale oružjem.

 

 

Tuga, ogromna nevjerica i žalost među školskim drugovima i poznanicima ove zeničke tinejdžerke  je uglavnom prisutna putem društvenih mreža, jer je neradni dan u školi koju je Emili pohađala. Ona je bila uspješna učenica trećeg razreda Gimnazije Katoličkog školskog centra “Sveti Pavao” u Zenici. Posebno se isticala kao mladi likovni stvaralac, a smrt je prekinula u radu na velikom školskom mozaiku, kojeg je stvarala sa nekoliko školskih drugova.

- Pratili smo njeno stanje iz sata u sat i nažalost, to mlado stvorenje izgubilo je najtežu bitku svog života. Naše misli i želje su sada usmjerene na to da njena sestra Nina preživi povrede i bude sa svojom majkom, čija bol je zaasigurno neizreciva, nakon ove tragedije, kazao nam je ravnatelj KŠC-a don Anto Ledić. U policiji i tužilaštvu ni jučer nisu zvanično, ni nezvanično, željeli razgovarati o istrazi oko motiva za dvostruki pokušaj ubistva i samoubistvo Emila Prusca. Kako nam je ranije rečeno u policiji, bez obzira na činjenicu da je osumnjičenik i sam smrtno stradao pri izvršenju zločina, istraga o motivima is vim elementima koji su uzrokovali ovu porodičnu tragediju se nastavlja.

Emil (47) Prusac je sahranjen jučer u Busovači, u krugu najuže porodice. Njegova majka, prema navodima poznanika, živi u tom gradiću, dvadesetak kilometara od Zenice. Tačan termin sahrane njegove kćerke, Emili (17) nije precizno utvrđen.

Krivično djelo se mora zadokumentovati, bio počinilac mrtav ili nedostupan. To što slučaj nije «pritvorski», odnosno limitiran vremenski, te činjenica da je majka i supruga u razmuljivom stanju šoka poslije događaja, usloviti će određenu dinamiku prikupljanja saznanja, ali će sve što je od koristi radi utvrđivanja motiva, povoda i svi ostali dokazi biti prikupljeni, te kompletirani u istražnim radnjama, koje MUP provodi po službenoj dužnosti i po nalogu tužioca, kazala nam je portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić.

Porodični zločin koji je počinio Emil, podsjetio je na zločin Ediba Buljubašića, koji je ubio oca, suprugu i snahu, ali u različitim intervalima. Ipak, mnogo manje je poznato da je nekoliko stotina metara od stana porodične tragedije Prusčevih, srednjoškolac Enes Memčić 24. februara 1997. godine u roku od jednog sata, nožem ubio oca Omera, majku Dževahiru i sestru Enisu. Hladnokrvni ubica, kojem su navodno roditelji sprečavali vezu sa djevojkom druge nacionalnosti, pobio je ukućane, a onda sa djevojkom izašao na kafu. Policija ga je sat vremena nakon ubistva pronašla, odmah se predao i priznao ubistva. Osuđen je na psihijatrijsko liječenje i zatvor, a već se nalazi na slobodi i prema nezvaničnim informacijama, ne živi više u Zenici.

Čitano 7822 puta