29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 11 Novembar 2011 13:53

Bori za prevare 18 mjeseci Istaknuto

Autor 
Ocijeni
(0 glasova)

Priznao prevare i osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od  1 godine i 6 mjeseci - Osuđenom produžen pritvor - Nakon što je na jučer održanom glavnom pretresu optuženi Boro Stevanović priznao da je počinio produženo krivično djelo prevare Općinski sud u Zenici nepravomoćno ga je osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od jedne godine i šest mjeseci.

 

Optuženi je priznao da je sam ili zajednički sa drugim licima od početka 2001. do kraja  2003. godine u namjeri pribavljanja protivpravne imovinske koristi prevario više lica  pored ostalog lažnim prikazivanjem da je ovlašten za otkup ili prodaju više stanova  u Zenici.

Poslije izricanja presude optuženom je produžen pritvor, u kojem se nalazi od 21.10.2011. godine, kada je po međunarodno raspisanoj potjernici extradiran u BiH. Činjenica da se optuženi nalazio u bjekstvu i nije bio dostupan sudu  ukazuje na to da se radi o optuženom koji je sklon ometanju postupka, što je uz iskazanu upornost u činjenju krivičnog djela  bio razlog za produženje pritvora i nakon izricanja presude.

Oštećeni su  upućeni da svoje imovinskopravne zahtjeve ostvaruju u parničnom postupku jer  podaci iz krivičnog postupka ne pružaju dovoljan osnov ni  za potpuno, ni djelimično presuđenje.

Iako je optuženi priznao krivicu i za krivično djelo koje mu se stavlja na teret optužnicama Kantonalnog tužilaštva u Zenici od 18.07.2005. i 22.01.2008. godine, postupak po ovim optužnicama je obustavljen zbog nastupanja apsolutne zastare krivičnog gonjenja.

Alisa Radončić, portparol

Čitano 3756 puta