Printaj ovu stranu
petak, 27 Januar 2012 03:27

KPZ: Džidić (ne) ostaje u Zenici

kpzMladen Džidić, svjedok u slučaju «Turković» ostaće u KPZ-u Zenica jer ne ispunjava ni formalne uvjete za premještaj u «lakši» zatvor, a priče o navodnoj ugroženosti ne temelje se na stvarnim događajima, rečeno nam je prošle sedmice u ovoj zatvorskoj ustanovi.

Osuđenik na sedamnaest godina uputio je zahtjev za premještaj u KPZ Mostar, u kojem je režim osiguranja i zatvora znatno blaži. Da bi bio premješten iz jedinog federalnog zatvora «zatvorenog» tipa u Zenici, potrebno je da, između ostalog, ispuni i formalni uvjet, u vidu izdržavanja jedne trećine zatvorske kazne u zatvoru u koji je poslan. To znači da Džidić, koji je nedavno stigao u Zenicu, ovdje treba provesti najmanje pet godina i osam mjeseci, prije nego uopće može aplicirati za premještaj.

 

- Postoje ljekarske i stražarske evidencije, koje govore ko je, kako i kome prijetio, ucjenjivao ga i slično. Uprava se ne bavi špekulacijama, a još manje željama osuđenika. Uprava ne može dati pozitivan stav da neko ispunjava uvjet kad ga on ne ispunjava. Isto tako, Ministarstvo može, ako želi, premjestiti bilo koga bilo gdje, ukoliko želi da napravi presedan, kažu nam u KPZ Zenica.

«Dnevni avaz» saznaje da je uprava KPZ-a do sada šest puta tražila, zbog «mira u kući» da iz Zenice u drugi zatvor bude premješten jedan od dva osuđenika, iako ne ispunjavaju formalni uvjet o dužini kazne. Između ostalog, u zeničkom zatvoru istovremeno kaznu služe Tasim Kučević i Mensur Dervišević, osoba koja je ubila Tasimovog brata Rasima. U zatvoru su i Amir čamdžić, otac ubijenog mladića Harisa Čamdžića iz Zenice, te Azrudin Subašić, mladić koji je osuđen za ubistvo njegovog sina....

- Džidić je bio u ćeliji sa jednim osuđenikom, u obnovljenom, Šestom paviljonu, zaštićen skoro «kao panda». No, nakon njegovih pritužbi, da bismo izbjegli bilo kakvu potencijalnu opasnost, premješten je u četvrti, maksimalno siguran paviljon koji je u upotrebi tek nekoliko mjeseci i gdje su osuđenici maksimalno zaštićeni, ali nemaju «komoditet» kao u nekim drugim čelijama. Sad mu je problem što ne može pohađati kurs engleskog i informatike i ako su to razlozi za premještaj, onda je najbolje da zatvori i ne postoje, kaže naš izvor iz KPZ-a.

Za sada je izvjesno da je Ministarstvo pravde odbilo Džidićev i zahtjev njegovog branioca. Da li će političkim ili drugim putem odluka, nakon šest odbijenih slučajeva, sa očiglednije većim potencijalnim rizikom, ovaj put napraviti presedan, pokazaće naredne sedmice.

Zablježeno nekoliko slučajeva u kojima je osuđenicima, uglavnom romske nacionalnosti, plaćano od strane određenih osuđenika da im nanesu povrede.  Tako u jednom dokumentovanom iskazu osoba srpske nacionalnosti je nudila i dala novac drugom osuđeniku da ga udari nekoliko puta po licu, da bi mogao tražiti premještaj.

IPAK, KAKO TO OBIČNO BIVA, POLITIČKOM ODLUKOM - NADLEŽNOG MINISTRA, NAPRAVLJEN JE PRESEDAN I DŽIDIĆ ĆE BITI PREMJEŠTEN U MOSTAR. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)