Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 02 April 2012 05:20

Blagojević i dalje u bjekstvu

Protekle sedmice navršila se godina dana otkako je više zeničkih porodica prijavilo sugrađanina Branka Blagojevića i agenciju «Braneli» za prevaru, tešku gotovo pola miliona KM. Prevareni su nam ovih dana ukazali na činjenicu da «istraga još uvijek traje», te da još niko nije pokušao da raspiše potjernicu za Blagojevićem, za kojeg se gotovo sigurno zna da je van BiH.

 

Nekoliko porodica iz Zenice je putem sugrađanina Branka Blagojevića i njegove agencije "Braneli" kupilo stan, a potom se ispostavilo da su prevareni, u aferi nalik na sarajevsku "Pelak". Da stvar bude pogubnija, slučaj se dogodio u vrijeme štrajka policije u Zeničko – dobojskom kantonu, pa ostavljanje slučaja «ad acta» u vrijeme kad su prevareni prijavili saznanja da «Blagojević kupuje kofere i rasprodaje stvari», doprinjela su da tada Blagojević sa torbama izađe preko sarajevskog Aerodroma iz države.

Branko Blagojević i njegova supruga Eldina Mešinović su ostavili zabrinutim mnogobrojne Zeničane, pogotovo jer su mnogi proteklih godina preko njih uradili kupovine, prodaje, a sada se pitaju jesu li i one bile ispravne. Deset porodica, koje su se do sada javile da su prevarene, "zakinuli" su za 30 do 60 hiljada KM po slučaju. Na nekim od ugovora nalazi se i ime Brankove supruge,. Eldine Mešinović.

- Protiv osobe B. B. i pomenute agencije podneseno je deset izvještaja o izvršenim djelima prevare. Slučaj vodi tužilac Tužilaštva ZDK, koji je sa sudom nadležan i da odluči o eventualnom raspisivanju potjernice, kazala nam je Aldina Ahmić, portparol MUP-a ZDK. U Tužilaštvu ZDK nam je odgovoreno da je «postupajući tužilac na godišnjem odmoru i da ćemo više informacija moći dobiti kad se vrati sa odmora».

U Općinskom sudu i MUP-u nam je potvrđeno da Blagojevićevo ime nije na listi onih za kojim je raspisana potjernica, iako saznanja prevarenih govore da je napustio BIH, o čemu svjedoči i snimak nadzorne kamere sa Aerodroma Sarajevo.

Porodice koje su nas kontaktirale kažu da «sve podsjeća na ranije prevare sa stanovima» kada je grupa «posrednika» varala Zeničane sa falsifikovanim lažnim dokumentima, da bi potom napustili BIH naočigled policije, tužilaštva, suda. Za većinu nedjela nastupila je zastara, a po povratku su odgovarali «tek za mrvice»

Posljednje od

Povezani članci (by tag)