29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 06 April 2012 21:36

Istraga protiv Čelikovih direktora

Istraga protiv bivših direktora NK Čelik Zaima Mujezinovića i Nermina Šabića skoncentrisana je na nekoliko spornih transfera nogometaša zeničkog kluba u inostranstvo, te rad interne blagajne, preko koje je, umjesto računa kluba, kolalo na milione KM u protekloj deceniji, ekskluzivno saznaje "Dnevni avaz". Kao što smo pisali prije dva dana, Mujezinović i Šabić su osumnjičeni za zloupotrebu položaja, a Ministarstvo unutrašnjih poslova Federacije BiH protiv njih dvojice predalo je izvještaj Tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona.

 

Prema podacima kojima raspolažu istražitelji, a u koje je imao uvid naš list, između ostalih ne zna se gdje je završio novac od transfera Avdije Vršajevića (26) u češku Spartu iz Praga u sezoni 2007/2008., u vrijeme dok je direktor bio Mujezinović, te prošlogodišnji prelazak Adnana Zahirovića (22) u Spartak Nalčik iz Rusije, za Šabićevog mandata. Prema onome što je istražiteljima poznato, službeni žiro-račun Čelika je već više od decenije blokiran zbog ogromnih dugovanja, koja su prema posljednjim podacima veća od devet miliona KM. Poslovanje kluba jedno vrijeme išlo je putem paralelnog kluba Čelik 1945, na čiji su račun čak i Nogometni savez BiH i Vlade Federacije i ZDK uplaćivali novac za korištenje Bilinog polja. Međutim, istražitelji sumnjaju da je novac od transfera uplaćen na račun fizičke osobe u Austriji, koji je, prema nekim navodima, otvorio upravo Šabić. Za ovaj slučaj zatražena je i međunarodna pravosudna pomoć.

Obojica bivših direktora tvrde da su, osim po zakonima države BiH, radili po odlukama Skupštine i Uprave Čelika. Upravo je u tome i suština problema, jer je, prema vlastitom kazivanju, blagajnik Zvonko Grebenar često dobijao naredbe od uprave koje je morao provoditi, iako je sumnjao u njihovu zakonitost.

- Većina istražnih radnji u ovoj fazi usredotočena je na poslovanje blagajne, jer su kroz nju prolazili iznimno veliki, milionski iznosi, kojima se, po važećim propisima i zakonima, gubi knjigovodstveni trag - kazao nam je istražitelj upućen u tok istrage. Ponukani ranijim lošim iskustvima, tužioci Adina Karadža (slučaj Mujezinović) i Ermin Imamović (istraga protiv Šabića), kao i istražitelji detašmana FMUP-a u Zenici, odlučili su da ovom prilikom odustanu od provjera sumnjivih transakcija prema sudijama u Čelikovim utakmicama, jer to zaslužuje posebnu, sveobuhvatnu istragu.

- U nekoliko navrata istraga je bila blizu otkrivanja podmićivanja sudija, ali niko od aktera nije svjedočio, iako je jasno da su nogometaši bili primorani da potpisuju iznose veće od onih koje su primali, dok je "ostatak" novca završavao u "kovertama za sudije". U prethodnih nekoliko istraga saslušano je desetine bivših i sadašnjih Čelikovih igrača, ali na kraju niko nije želio da svjedoči - rekao nam je naš sagovornika.

NK Čelik je prvi premijerligaški klub koji je kupio autobus za vlastite potrebe, još sredinom prošle decenije. Autobus nije, kako su se šalili novinari, imao "ni oca ni majke", jer se od početka znalo da nema potrebnu dokumentaciju o porijeklu, pa osim registracije u BiH, nije korišten za odlaske van granica. Ubrzo je, "jer je bio preskup za održavanje", predat privatnom poduzetniku iz Zenice, kojem NK Čelik nije mogao izmiriti dugovanja. Zanimljivo je da je i taj privatnik ubrzo uhapšen, zbog sumnje u pranje novca i nelegalne transakcije.

Aldin Džidić je, zajedno sa Fenanom Salčinovićem, u ispovijesti za naš list u februaru prošle godine iznio niz optužbi na račun čelnika kluba. Između ostalog, istakao je da je prilikom jednog od njegovih transfera lično donio odštetu, ali u javnosti je plasirana priča o sasvim drugom iznosu koji je Čelik tada dobio.

- Za to sam spreman i svjedočiti pa neka objašnjava tadašnji direktor Zaim Mujezinović - kazao je tada Džidić.

Nakon ovog iskaza oglasili su se i Semjon Milošević, Luka Bilobrk, te Elmir Kuduzović.

- Došao sam u Zenicu po ispisnicu, ali mi je direktor Šabić tražio pare kako bih dobio čiste papire, iako je već rekao da ne računaju na mene. Bio sam primoran da dam novac. Ne znam kome je taj novac otišao - rekao je Kuduzović.

Dnevni avaz