Printaj ovu stranu
petak, 12 Decembar 2014 23:16

Bašanoviću i Neziću i 3.suđenje

Vrhovni sud Federacije ukinuo je pritvor, te poništio po drugi put prvostepenu presudu Vijeća Kantonalnog suda u Zenici kojim je predsjedavao sudija Nermin Tešnjak.  Prvostepeni sud je u dva navrata, u novembru prošle, te sredinom ove godine osudio Zeničane Jasmina Nezića i Damira Bašanovića za djela izazivanja opće opasnosti sa po pet godina i deset mjeseci zatvora. 


Bili su nepravosnažno osuđeni za pucnjavu i revolveraški obračun 22. septembra 2012. godine, na lokaciji Stare pijace u centru Zenice, kada je, u pucnjavi između dvije vatre, dok je čekao gradski prijevoz, stradao nedužni Zeničanin Amer Pivić (18), a ranjene su još tri osobe.  Ranije, optuženi Džemal Mahmić i Goran Popović su osuđeni za izazivanje opće opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, te pravosnažno osuđeni na po tri godine i devet mjeseci zatvora. 

 

Kako nam je rekao sudija Tešnjak, do Kantonalnog suda u Zenici je jedino stigao pismeni otpravak odluke o okuidanju pritvora za optužene, te nezvanična informacija da je po drugi put ukinuta presuda, što znači da će se treće suđenje optuženim, koji će se braniti sa slobode, odvijati pred Vrhovnim sudom FBiH u Sarajevu.  Prema optužnici Kantonalnog tužilaštva u Zenici, koju je prihvatio sud, sa Bašanovićem i Nezićem se nalazio i Emir Fetić, koji je u bjegstvu, te su oni sačekali i pištoljima napali i teško ranili Gorana Popovića i Džemala Mahmića, koji su im uzvratili u pucnjavi. Vrhovni sud FBiH pak tvrdi da su povrijeđena proceduralna prava, te da prvostepeni sud nije objektivno sagledao ulogu i pojedinačni značaj aktera u samom djelu. 

 

Policija nikada nije pronašla ni oružje kojim je ubijen nedužni mladić, a optužnicama nije navedeno da li je Fetić taj od čijeg metka je stradao Pivić ili se sumnja da je u pucnjavi bilo još aktera. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)