Printaj ovu stranu
petak, 07 Novembar 2014 23:01

Nalaz rudarske inspekcije

Izvještaj glavnog rudarskog inspektora Federacije Nurage Duranovića o rudarskoj nesreći u jami Raspotočje Rudnika Zenica 4. septembra, stigao je u Tužilaštvo Zeničko-dobojskog kantona i zadužila su ga dvojica tužilaca, koja već dva mjeseca rade na ovom slučaju, saznaje "Avaz".

 

Duranović nam je još početkom prošle sedmice rekao da je izvještaj poslan te da ga on zbog interesa daljnje istrage neće komentirati. Prema saznanjima našeg lista, inspektor je utvrdio da je riječ u cijelosti o nesretnom slučaju i okolnostima u kojima tragedija nije mogla biti spriječena. No, kako nam je rečeno, taj zaključak ne mora biti sveto pismo za tužioce.

 

- S prilozima, zapisnicima, nalazima, izvještaj ima stotine stranica i jedan je od opširnijih s kojima je posljednjih godina radilo ovo tužilaštvo. Sada se tužioci trebaju upoznati sa svim elementima izvještaja te na osnovu njega i zapisnika MUP-a ZDK, koji je u oktobru dostavljen, odrediti daljnje korake - kaže naš sagovornik iz Tužilaštva, koji je imao uvid u sadržaj materijala. Daljnji koraci su angažiranje vještaka raznih struka, od mašinstva, rudarstva, elektromehanike. Kako nam je pojašnjeno, izvještaji inspektora samo su dio istrage te njegov zaključak i nalaz ne moraju biti konačni za postupajućeg tužioca.

 

- U zaključku glavnog federalnog rudarskog inspektora navodi se da je nesreća uzrokovana gorskim udarom te da nesreći nisu prethodili potezi koji bi se mogli okarakterisati kao ljudska greška ili krivica, niti se ona, pod postojećim nesretnim okolnostima, mogla spriječiti. Smrt jednog rudara uslijedila je zatrpavanjem, a četiri su plod naglog izlaganja velikoj količini metana - navedeno je u izvještaju. Veći broj rudara bio je ošamućen, čak i bez svijesti, a smrtne posljedice uslijedile su kod rudara koji su se našli u dijelu jame u kojem je zbog djelovanja gorskog udara i pomjeranja ploha došlo do nagle koncentracije metana te je za bilo kakvu pravovremenu reakciju bilo kasno, kaže naš sagovornik.

 

U izvještaju se navodi i da je nesreća u sebi imala splet nesretnih okolnosti te da je istovremeno zatrpavanje ulaznog i izlaznog dijela jame te odsijecanje dotoka zraka nešto što se prvi put dogodilo na ovim prostorima, iako je jama i ranije više puta bila mjesto urušavanja zbog djelovanja gorskog udara. Na našu konstataciju da rudarski stručnjaci kažu da je "najdublji dio jame Raspotočje davno trebalo zatvoriti zbog učestalih povređivanja i gorskih udara", sagovornik iz Tužilaštva kaže da oni imaju pravo na drukčiji zaključak.

 

- Ako istraga i nalazi vještaka budu ukazivali na nečiji propust, bez obzira na to što se to ne navodi u izvještaju inspektora, istraga će ići u tom smjeru. Sada predstoji višemjesečni proces izrade nalaza te će onda tužioci na osnovu izjava prikupljenih od MUP-a, nalaza vještaka i izvještaja rudarskih inspektora složiti cijelu priču i odlučiti postoje li elementi nečije odgovornosti - kaže naš sagovornik. Glavni federalni rudarski inspektor Nuraga Duranović potvrdio je da je zatvaranje dijela jame u kojoj se dogodila nesreća trajno te da neće biti više iskopa na tom području. Ipak, ostavio je mogućnost da se, nakon izvjesnog vremena, donese odluka o izvlačenju opreme iz tog dijela jame.

 

U jami Raspotočje 4. septembra poslije podne smrtno su stradali rudari Mehemed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halać i Hajrudin Bradarac, dok je zbog zatrpavanja materijalom poginuo "pumpar" Fejzo Isaković. Uprava Rudnika krajem oktobra je s njihovim porodicama postigla vansudsko poravnanje.


AVAZ

Posljednje od