28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Novembar 2014 00:18

Suđenje zbog ratnog zločina

U nastavku suđenja Enizu Bašiću za zločine počinjene na području Zenice, svjedok Pero Šestan iznio je pred Kantonalnim sudom u Zenici saznanja o odvođenju i ubistvu njegovog oca Luke Šestana. Svjedok je kazao da je nakon izbijanja sukoba između Armije BiH (ABiH) i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) 17. i 18. aprila 1993. godine zajedno s ostalima koji su se predali, odveden u Kazneno-popravni (KP) dom u Zenici.

 

 

Rekao je da je u porodičnoj kući u selu Gornje Vardište ostao njegov otac te da je u KP Domu čuo da su odvedena i ubijena tri čovjeka: njegov otac, Mirko Letić i Jozo Krišto.

 Šestan je kazao da mu je to rekao svećenik koji ih je obilazio, ali da mu nije govorio o tome ko je to učinio.

 

- Pustili su mene, brata i još nekoliko komšija da odemo i iskopamo grobnice. Obavljena je sahrana, a onda smo se vratili u KP Dom. Poslije je Radio Zenica javio da su nađena tri tijela, a detalje sam saznao kasnije od očevidaca, Sonje Krišto i Mirjane i Dragice Letić - pojasnio je svjedok. Kantonalno tužilaštvo tereti Bašića da je u aprilu 1993. godine, kao pripadnik ABiH, neovlašteno odveo dva civila iz kuće u selu Vardište, čija su ugljenisana tijela pronađena nakon nekoliko dana.

 

Odgovarajući na unakrsna pitanja odbrane, svjedok Šestan je potvrdio da je u ranije datom iskazu spominjao da je osim Eniza Bašića, njegovog oca odveo i Samir Kolić.  Pojasnio da su mu tako govorili, a da je tek kasnije, u razgovoru sa Sonjom Krišto, saznao da je to bio samo Eniz Bašić, kojeg poznaje još iz djetinjstva, jer su stanovali u susjednim selima.

 

- Doduše, ja ne mogu tvrditi ni za optuženog da je to uradio jer nisam vidio. Tako mi je rečeno - dodao je svjedok. Optuženi je prigovorio na svjedokovu tvrdnju da se poznaju, tvrdeći da je to nemoguće. Danas je trebala svjedočiti i Sonja Krišto, ali je prilikom dolaska na sud doživjela nesreću, pa je njeno saslušanje odgođeno za nastavak suđenja zakazanog za 1. decembar, prenosi BIRN - Justice Report.