29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 25 Oktobar 2014 13:00

Golf: Pritvor za osmoricu

Kako nam je potvrđeno u Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona, prema Općinskom sudu u Zenici upućen je je prijedlog za određivanje pritvora za osam osoba uhapšenih u akciji kodnog naziva "Golf" koju provodi MUP Zeničko-dobojskog kantona na području ovog i Srednjebosanskog kantona, u saradnji sa kolegama iz Tuzle.

 

Saznajemo da je prijedlog za pritvor upućen za Muharema Smajlovića zvanog Ćelo, Sanela Hadžovića, Jasmina Ibrakovića, Kenana Spahića, Senada Kulića, Selvedina Porču, Emira Hinovića i Belmina Efendića.  Šestorica od njih se terete da su počinili krivično djelo teške krađe u grupi, a dvojica za neovlaštenu proizvodnju i stavljanje u promet opojnih droga.

 

U petak su još uhapšeni Samir Hrnjić, Mehmed Arnaut, Vedad Kasap i Kenan Behram (u Zenici), Admir Hotić u Tešnju, Edo Ibraković u Vitezu, te Željko Trgić u Doboju. Za njih nije zatraženo određivanje pritvora.Uokviru akcije "Golf" koja je vođena na području nekoliko kantona FBiH i područja RS, pretresi su izvršeni na osamnaest lokacija u Zenici, te po jednoj u Visokom, Tešnju i Vitezu u FBiH, te Doboju u RS. U akciji je, od šest ujutro, na području ZDK učestvovalo 180 pripadnika MUP-a i Policijskih uprava i stanica Zenica, Visoko, Tešanj...

 

U odvojenoj akciji u Visokom je uhapšen Adnan Bećar.  U Doboju je na zahtjev MUP-a ZDK uhapšen Željko Trgić, u čijem stanu je pronađena i maloljetna Dženana Ć., za kojom je ranije bila raspisana potraga zbog nestanka. U Tešnju je uhapšen Admir Hotić, a Vitezu Edo Ibraković, u čijem stanu je pronađen automatska puška, te nekoliko stotina metaka.  Svi uhapšeni su tokom dana ispitani u policiji. Sve uhpšene osobe se  dovode u vezu sa dva odvojena "lanca" kriminalnih radnji krađe automobila, te njihovog naknadnog prodavanja u cijelosti ili dijelovima. Osim toga, na teret im se stavlja nedozvoljena trgovina drogom, te nedozvoljeno držanje oružja. 

 

Iako akcije u Zenici i Visokom nisu vezane za iste osobe, opravdano se sumnja da su njihovi akteri povezani sa tuzlanskim i "kolegama" po nedjelu u RS-u. Akcijama u Zenici, Vitezu, Tešnju...rukovodili su tužioci iz Zenice u saradnji sa kolegama iz Travnika, dok je za dio operacije u Visokom bio zadužen MUP i Tužilaštvo Tuzlanskog kantona. 

 

Prema dostupnim saznanjima, pronađeno je više predmeta koja vjerovatno potiču iz krivičnih djela. 

 

U Zenici je cilj akcije bio Muharem Smajlović "Ćelo", dok je u Visokom pretresena imovina i posjedi u vlasništvu Adnana Bećara (45). 

 

Smajlović je u proteklih desetak godina hapšen, pritvaran i zatvaran više puta, uvijek zbog djela povezanih sa krađom automobila. Još kao 21-godišnjak je uhapšen i osuđen nakon razbojništva nad poštarom, nakon čega je uslijedilo nekoliko akcija, uključujući posljednju, «Volan», koja je također rađena na području nekoliko kantona Federacije. 

 

Bećar je 2011. sa bratom Ahmetom (53) i još desetak osoba u centru Visokog napao i teško povrijedio pripadnike MUP-a ZDK, tvrdeći da su sumnjali da su policajci na zadatku, u civilu, ustvari potencijalni razbojnici koji su ih došli napasti. Vlasnik je autopraonice, te sa svojom porodicom još nekoliko objekata, a nerijetko je dovođen u vezu sa djelima za koja se i sada "zainteresovala" policija. 

 

Saznajemo da su u Zenici pretresi vršeni na Obalnom Bulevaru, dvije lokacije u naselju Crkvice, u Sandžačkoj ulici, naselju babina rijeka, te u «Čeličnom» soliteru na Bulevaru Kralja Tvrtka I. Zeničkoj grupi kriminalaca iznajmljena kuća u naselju Babina rijeka (ulica Prve zeničke brigade) je služila kao baza za skladištenje.