Printaj ovu stranu
srijeda, 15 Oktobar 2014 16:01

Optužnica protiv Jasmina Ibrakovića

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH podigao je optužnicu protiv Jasmina Ibrakovića, rođenog 12. januara 1980. godine u Zenici, gdje je i nastanjen, državljanina BiH. Optuženi se tereti da je u cilju sticanja protivpravne imovinske koristi, od novembra do decembar 2013. godine, organizovao grupu ljudi radi neovlaštene međunarodne kupoprodaje, prenosa, prevoza, držanja, posredovanja u daljoj međunarodnoj prodaji, slanja i isporuke opojne droge "spid" iz K Holandije na području BiH. 

 

Optuženi je opojnu drogu "spid" nabavljao u navedenom periodu od njemu poznate osobe iz Holandije kako direktno tako i putem njemu poznate osobe iz Zenice i dalje je distribuirao kupcima iz BiH. U pretresu koji su izvršili policijski organi R Hrvatske otkrivena je i pronađena količina od 1866,65 g amfetamina - opojne droge „spid“ u čvrstom stanju i 190 ml amfetamina - opojne droge "spid" u tečnom stanju i određena količina supstance za mješanje sa opojnom drogom. Saučesnici optuženog Ibrakovića su uhapšeni i procesuirani pred Općinskim sudom u Varaždinu. Optuženi za produženo krivično djelo neovlašteni promet opojnih droga, sporazumno će priznati krivicu. 

 

S obzirom da se optuženi opredijelio da zbog jakih dokaza tužilaštva sporazumno prizna krivicu, tužilac, branilac i optuženi su saglasni da Sud BiH optuženom izrekne krivičnopravnu sankciju - kaznu zatvora u trajanju od jedne godine kao glavnu kaznu i novčanu, kao sporednu kaznu, u iznosu od 50.000 KM. Predložena kazna u skladu je s ulogom optuženog u izvršenju krivičnog djela i težinom krivičnog djela koje mu se stavlja na teret.  Optuženi je, također, saglasan da mu se kao mjera sigurnosti oduzmu mobilni telefoni i kartice korišteni za izvršenje krivičnog djela i njegovog planiranja, kao i digitalna vaga za precizno mjerenje i opojna droga "spid". 

 

Sporazumom optuženi potvrđuje da je upoznat sa sadržajem optužnice Tužilaštva BiH. On istovremeno potvrđuje da izjavu o priznanju krivice daje dobrovoljno, svjesno i s razumijevanjem, bez ikakve prisile ili nagovora te se obavezuje da će snositi troškove krivičnog postupka koje će, u zavisnosti od njegove složenosti, odrediti Sud BiH.  Sklapanjem sporazuma optuženi se odriče prava na suđenje te prava na ulaganje žalbe na krivičnu sankciju koju mu izrekne Sud BiH. Optužnica i sporazum su proslijeđeni Sudu Bosne i Hercegovine, saopćeno je iz Tužilaštva BiH. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)