Printaj ovu stranu
srijeda, 15 Oktobar 2014 00:51

Sud BIH: Presuda Zeničanima

Zeničani Naser (31) i Nedžad (37) Hasić te Zehrudin Šahinović (39) presudom Apelacionog vijeća Suda Bosne i Hercegovine oglašeni su krivim zbog neovlaštenog prometa droge te osuđeni na ukupno sedam godina i četiri mjeseca zatvora. Preciznije, Naser Hasić je dobio tri godine i četiri mjeseca, Nedžad Hasić tri godine, dok je Zehrudinu Šahinoviću izrečena kazna od 12 mjeseci zatvora.

 

Oni su osuđeni jer su tokom januara 2012. godine organizovali grupu ljudi s ciljem da sudjeluje u prenosu, prevozu, držanju i kupoprodaji spida. Iako se tokom istrage moglo čuti da su Hasići i Šahinović duže vrijeme u Zenici dilali speed koji je nabavljan u Holandiji, u optužnici je navedeno da su drogu nabavljali i preprodavali samo početkom 2012. 

 

Inače, Naser i Nedžad Hasić te Šahinović uhapšeni su krajem februara 2012. u akciji SIPA. Tada je u Zenici pretreseno više objekata koje su koristila njih trojica, te nađeno i oduzeto nešto više od četiri i po kg spida prokrijumčarenog iz Holandije. 

 

- Optuženim će se u izrečenu kaznu uračunati vrijeme provedeno u pritvoru, istakli su iz Suda BiH, te naveli da je od njih oduzeto 4.680 grama spida, kao i manja količina marihuane. Istom presudom Apelacionog suda Naser i Nedžad Hasić su obavezani da plate 4.000 KM (po 2.000 KM) na ime protivpravne imovinske koristi stečene izvršenjem krivičnog djela, a svi su obavezani da nadoknade troškove krivičnog postupka.

 

Podsjetimo, prvostepenom presudom ova trojka bila je osuđena na ukupno 16 godina i osam mjeseci zatvora, Naser je bio osuđen na šest godina i osam mjeseci, Nedžad na šest godina, a Šahinović na četiri godine. Međutim,  Žalbeno vijeće Suda BiH uvažilo je žalbe odbrane i ukinulo prvostepenu presudu te je suđenje obnovljeno. 

 

Oslobođenje

Posljednje od

Povezani članci (by tag)