24 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 07 Septembar 2014 23:03

Izneseno i tijelo Fejze Isakovića!

Tačno u 23 sata tijelo stradalog Fejze Isakovića napustilo je u vozilu Gradskog groblja krug Rudnika u kojem je za koji dan trebao steći uvjete za penziju. Da je upisao ratni staž već bi bio penzioner i živio sa svojom porodicom. Ovako, tačno u 22.45  spasilački timovi su na površinu iznijeli tijelo stradalog "pumpara" Jame Raspotočje Rudnika Zenica Fejze Isakovića iz podzemne obrušene jamske prostorije, u kojoj je smrtno stradao u četvrtak poslijepodne.

 

Prepoznavanje je obavio rođak, jer brat Fejzalij nije mogao izdržati taj stravični trenutak. Potom je uslijedilo odvoženje tijela u Kantonalnu bolnicu Zenica. U 22:12 spasioci su krenuli sa tijelom stradalog rudara Fejze Isakovića ka površini, te su o tome obavjestili nadležne u Operativnom štabu za spasavanje.

 

Bio je to kraj spasilačke i akcije izvlačenja tijela poginulih, koja je krenula u četvrtak, oko 17 sati i trajala više od 78 sati. Kako saznajemo od učesnika akcije izvlačenja tijela rudara Fejze Isakovića traje više od 24 sata, nakon što su izvučena na površinu četiri preostala tijela. Osim obrušenog materijala i uništene opreme, tokom cijelog dana spasioci su prisiljeni nositi maske i boce sa kisikom, što dodatno usložnjava kopanje i evakuaciju. Ipak, nadljudskim naporima napreduje se centimetar po centimetar, pa se opravdano očekuje da se sutra klanja zajednička dženaza sve petorici stradalih rudara na Kamberovića polju u centru Zenice, a onda i na njihovim mjesnim grobljima u zeničkim naseljima.