28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 06 Septembar 2014 19:23

U toku obdukcija tijela rudara

U toku je obdukcija tijela rudara Mehemeda Dizdarevića i Mehmedalije Halilovića,- potvrdila je za “Avaz” dežurna tužiteljica Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Senada Tarabar.


- Izdali smo nalog za obdukciju dva tijela i taj proces je već u toku. Čekamo da izvuku još dva tijela rudara koji su locirani. Čim budu izvučeni , identifikuju ih, doktor proglasi smrt , bit će naložena obdukcija i njihovih tijela - kaže tužiteljica Tarabar.

Pojašnjava da će biti provedeno toksikološko vještačenje, odnosno krv će biti upućena na analizu, te će se po okončanju tog postupka znati pravi uzrok smrti rudara.

- Različite su pretpostavke kako je nastupila smrt. Od one da su se ugušili, do pretpostavke da su neki umrli od srčanog udara, ali zato i radimo obdukciju da se utvrdi tačan uzrok smrti – kaže Tarabar.

I tužiteljica Tarabar kaže da je neizvjesno kada će biti izvučeno tijelo petog rudara Fejze Isakovića, koji se nalazi u najnepristupačnijem dijelu rudnika, te kaže da sam proces izvlačenja teče veoma teško.

- Ali imamo informaciju da će raditi i treća smjena spasilaca, pa postoji mogućnost da njegovo tijelo bude izvučeno tokom noći ili ujutro- kaže Tarabar.

Tužilaštvo ZDK-a očekuje i izvještaj o nalazu federalnog rudarskog inspektora Nurage Duranovića.

AVAZ