29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 05 Septembar 2014 08:58

Pet rudara poginulo u Raspotočju

13:01 - Muškarac, odnosno brat poginulog rudara, već je nekoliko puta pao u nesvijest. Nekoliko puta odbija ukazanu pomoć ekipe Hitne pomoći, koji su u krugu preduzeća. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134130/sok-u-zenici-pet-rudara-poginulo-u-stravicnoj-nesreci-u-jami-raspotocje#sthash.SuF9wCVb.dpuf
13:01 - Muškarac, odnosno brat poginulog rudara, već je nekoliko puta pao u nesvijest. Nekoliko puta odbija ukazanu pomoć ekipe Hitne pomoći, koji su u krugu preduzeća. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134130/sok-u-zenici-pet-rudara-poginulo-u-stravicnoj-nesreci-u-jami-raspotocje#sthash.SuF9wCVb.dpuf

13:50

Saznalo se ime i petog nestalog rudara. Riječ je Hajrudinu Bradarcu, koji je počeo u rudniku raditi prije tri dana, inače porijeklom iz Rogatice.

13:50 - Saznalo se ime i petog nestalog rudara. Riječ je Hajrudinu Bradarcu, koji je počeo u rudniku raditi prije tri dana, inače porijeklom iz Rogatice. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134130/sok-u-zenici-pet-rudara-poginulo-u-stravicnoj-nesreci-u-jami-raspotocje#sthash.R6luEvUb.dpuf

13:23

Novinar "Dnevnog avaza" sa lica mjesta javlja da su život u jami Raspotočje izgubili rudari: Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Isaković Fejzo.

13:23 Novinar "Dnevnog avaza" sa lica mjesta javlja da su život u jami Raspotočje izgubili rudari: Mehmed Dizdarević, Mehmedalija Halilović, Fahir Halač i Isaković Fejzo. - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134130/sok-u-zenici-pet-rudara-poginulo-u-stravicnoj-nesreci-u-jami-raspotocje#sthash.RpPtTSIR.dpuf

13:10 

Vozila hitne pomoći su se sklonila i jama se zatvorila. Time je završen izlazak preživjelih rudara.

13:10 - Vozila hitne pomoći su se sklonila i jama se zatvorila. Time je završen izlazak preživjelih rudara.  - See more at: http://www.avaz.ba/clanak/134130/sok-u-zenici-pet-rudara-poginulo-u-stravicnoj-nesreci-u-jami-raspotocje#sthash.aaAo7kVF.dpuf

13:01 

Muškarac, odnosno brat poginulog rudara, već je nekoliko puta pao u nesvijest. Nekoliko puta odbija ukazanu pomoć ekipe Hitne pomoći, koji su u krugu preduzeća.

12:59

Veliki broj kola hitne pomoći pristiže u ovom trenutku u krug rudnika "Raspotočje", prihvataju dosad spašene rudare iz rudarske jame "Raspotočje", one koji su povrijeđeni, te ih odvoze u kantonalnu bolnicu.
Jedan od rudara, 35-godišnji Muhamed Šabić iz Zenice, otac troje djece, izašao je iz jame prije desetak minuta. 
Njemu je jučer bio treći radni dan, saznaje Agencija Fena s lica mjesta.

12:56

Sinan Husić, predsjednik Sindikata rudara FBiH, rekao je novinarima prije nekoliko trenutaka da je iz jame Raspotočje izvučeno 29 rudara, a da prema informacijama koje je on dobio od spasilačkih ekipa, pet rudara nije preživjelo ovu nesreću.

12:30

Spasilačke ekipe došle su do svih rudara, do sad ih je desetak izvedeno na površinu, od toga je jedan iznesen na nosilima. Osjećaju se uglavnom dobro...

----

11:59

Izasli su prvi rudari koji su bili zatočeni u jami. Spasilac Sedin Tufekčić kaze da je sve u redu.

----

11:50

Na Odjelu urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica pripravni su timovi za eventualni prijem rudara.

----

11:46 h

Stiglo je jos vozila hitne pomoci. Ukupnio ih je pet, očekuje se skori izlazak.i

 

----

11:07 h

Pred jamom Stranjani su desetine novinarskih ekipa iz cijelog svijeta sa satelitskim linkovima i javljanjima uzivo.

Nema nikakvih novih infirmacija dokle su stigle spasilacke jedinice ali u jamu neprestano dolazi nova oprwma i gradja za podgrade kojima se osigurava prolaz ka rudarima.

----

Mehmed Dizdarevic je prije nekoliko godina tesko stradao u slicnoj nesreci u jami u  Stranjanima i bio evakuisan u Italiju na operaciju i lijecenje.

-Tesko prezivljavam sve se vratilo u glavi. Bio sam dio veceri ovdje s drugovima a onda otisao u trecu smjenu. Strasno. Nadam se da ce sve izaci na dobro.

Jasmina Fetic u jami ima brata Belmina. Ona i majka Ćazima od jucer u 17h cekaju informacije o bratu i sinu. Belmin Fetic je u Rudnik dosao nakon sto mu je na poslu kao rudar preminuo otac Jasmin pa posebno tesko porodica prezivljava cijelu sitiaciju.

Niko u rudniku nije potvrdio informacije da se ocekuje brzo oslobadjanje rudara. U pogonu su i podzemne masine koje su ubrzale dolazak do rudara. Posljednje zvanicne informacije kazu da se radilo oko 7 sati o udaljenosti od 15 do 20 metara do zarobljenih rudara.

----

Povrijedjeni rudar koji je izvucen Muris Tutnjic kaze da je kad se uspio izvuci od nanosa osposobio govorni uredjaj za komunikaciju s povrsinom i da je javio sta je bilo.

Kad se slegla prasina prvo je bilo da se javim. Momci su dobro hrabra je to ekipa i ova sto ih spasava i ova sto je dole. Vjerujem da ce brzo doci do njih.kazao je

rudar11

----

Napori na spašavanju 34 zenička rudara zatočena u jami Raspotočje daju već prve rezultate, jer pripadnici četa za spašavanje i tehničkog tima koji rade u jamskim prostorijama dobro napreduju prema mjestu gdje se nalazi grupa rudara.

 

- Ekipa koje rade u jami napreduju bolje nego što smo očekivali i narednih nekoliko sati može se očekivati da će prvi rudari izaći napolje - saopćio je Esad Ćivić, direktor zeničkog Rudnika, u razgovoru s članovima porodica, radnih kolega i predstavnika nekoliko medijskih kuća.

Kako javlja izvještač Agencije Fena, zeničkim rudarima u pomoć su stigle specijalizirane ekipe četa za spašavanje iz rudnika Breza, Kakanj i Đurđevik, koje će pomagati u izvlačenju rudara iz jame.

- Nama su se u ovom trenutku javili iz gotovo svih rudnika i ponudili svoju pomoć na čemu smo im zahvalni. Dobili smo podršku od svih nivoa vlasti, tako da očekujemo, ako ne bude nekih komplikacija, da će ljudi uskoro izaći uz jame - rekao je Ćivić.

Članovi porodica su telefonskom linijom razgovarali s većim brojem rudara, koji se nalaze u jami i koji su takođe poduzeli aktivnosti na uklanjanju materijala iz svog pravca.

Najveći dio posla u spašavanju obavlja se ručno, jer je najveći dio postrojenja u ovom dijelu jame oštećen i onesposobljen za upotrebu.

Cijelo vrijeme dok traje borba za spašavanje rudara, pored velikog jamskog izvoznog okna preko kojeg se ulazi u jamske hodnike, dežuraju medicinski timovi hitne pomoći. Na odjelima zeničke Kantonalne bolnice takođe je sve spremno za eventualni prihvat rudara nakon izlaska iz jame.

Ekipi Agencije Fena u razgovoru s dr. Kasimom Spahićem, dežurnim ljekarom na Odjelu za urgentnu medicinu i dr Ibrahimom Cerom, dežurnim ljekarom na Odjelu hirurgije, rečeno je da su “svi bolnički resursi na raspolaganju i u slučaju da treba pomoć većem broju pacijenata”.

Osim članova štaba za spašavanje, koji djeluje u ovim vanrednim uslovima i kojim rukovodi federalni rudarski inspektor, do ranih jutarnjih sati u krugu jame Raspotočje s rudarima su boravili federalni premijer Nermin Nikšić s nekoliko ministara i saradnicima, te generalni direktor Elektroprivrede BiH Elvedin Grabovica sa saradnicima.

Predstavnici nekoliko samostalnih sindikata s područja Federacije BiH i Zeničko-dobojskog kantona također su u večernjim satima stigli u Raspotočje i ponudili konkretnu pomoć svim strukturama Rudnika.