29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 04 Septembar 2014 02:33

Dom porodica:jaja uzrok trovanja

Izvor zaraze 39 štićenika Javne ustanove za zbrinjavanje djece i omladine “Dom porodica” Zenica opasnom bakterijom salmonelom, po svemu sudeći, bila su kokošija jaja. Laboratorijskim analizama salmonela je pronađena u sva tri uzorka hrane koji su uzeti kritične večeri - potvrdila je prim.dr. Jasminka Uzunović, načelnica Službe za epidemiologiju Kantonalnog zavoda za javno zdravstvo ZDK.

 

“Salmonela je pronađena u svježim jajima, u majonezi pa čak i u pljeskavici, jer se vjerovatno jaje stavljalo i u pljeskavicu a nije dobro termički obrađena. Ista bakterija izolovana je i iz stolice oboljelih tako da imamo sto posto dokaz da je izvor zaraze bio taj obrok. Sada je stvar inspekcije da utvrdi odakle su nabavljene te namirnice i da se pobrine da se zaraza ne pojavi na nekom drugom mjestu”, kaže dr. Uzunović. Ističe da je sutradan uzet i uzorak sirovog mesa od kojeg je pravljena pljeskavica, te da analizama, prema preliminarnom nalazu, jer konačni nije urađen, nije utvrđeno prisustvo salmonele.

 

Zbrinjavanje štićenika “Dom porodice” na Odjelu za zarazne bolesti i nejasna febrilna stanja Kantonalne bolnice Zenica počelo je još u nedjelju, 24. avgusta, a ukupno je hospitalizirano 39 djece uzrasta od 8 do 21 godine sa simptomima trovanja hranom - proljevom, temperaturom i nagonom za povraćanje. No, nisu svi štićenici ovog doma jednako podnijeli subotnji večernji obrok, jer kod preostalih 70 nije bilo nikakvih simptoma trovanja. Prema informacijama iz Kantonalne bolnice Zenica, zaražena djeca se uspješno oporavljaju. “Stanje pacijenata je mnogo bolje, s tim da se i dalje provodi terapijski i dijagnostički tretman prema kliničkoj slici”, kaže Aida Buro, portparolka KBZ.

 

Prema riječima Branka Dilbera, direktora JU “Dom porodica”, uprava i osoblje poduzeli su sve kako se zaraza ne bi širila i kako bi se kuhinjski prostor što prije vratio u normalno stanje, te kako bi spremni dočekali izlazak djece iz bolnice.

 

“Imamo najave da će djeca u bolnici ostati navjerovatnije do srijede. Sva djeca su dobro i nestrpljiva su da se vrate normalnom životu. Mi ovdje poduzimamo maksimum da sve bude sterilno i spremno za njihov povratak”, kaže Dilber. Jaja koja su bila izvor zaraze, otkrio nam je Dilber, isporučio je dobavljač s kojim ova ustanova ima ugovor po tenderu. Podcrtao je da “Dom porodica” radi sve po propisima i da posjeduje urednu dokumentaciju koju je pregledala i inspekcija, te da je sada na nadležnim institucijama da provedu propisane procedure, između ostaloga i mjere protiv dobavljača.


nasarijec.ba