Printaj ovu stranu
subota, 23 Avgust 2014 20:40

Drumske ubice vrebaju

Pijani vozači kao potencijalne drumske ubice svakodnevno vrebaju na cestama. Posljednja nesreća zabilježena je u tunelu Vranduk. Pijani Kenan Tufekčić prešao je na suprotnu stranu u tunelu i izazvao sudar sa smrtnim ishodom. Mišljenje stručnjaka je da samo rigorozne kazne, oduzimanje vozačke do kraja života, mogu doprinijeti rješavanju problema pijanih vozača.

 

Samo u Sarajevskom kantonu rutinskom kontrolom u prvih šest mjeseci ove godine evidentirano je 1.748 pijanih vozača. Od registrirane 5.054 saobraćajne nesreće, njih 115 prouzrokovali su vozači u alkoholiziranom stanju.

 

- Katastrofa je da rutinskim kontrolama nađemo veliki broj vozača pod utjecajem alkohola. Oni su potencijalne ubice i to treba rigorozno kazniti. Svjesno se dovedu u stanje da mogu ugroziti i svoj i tuđi život. Za to trebaju adekvatno odgovarati - kategoričan je Nermin Pećanac, ministar unutrašnjih poslova KS. Objašnjava da se pijanom vozaču na licu mjesta oduzimaju dokumenti i ključevi od vozila.

 

- Osobama koje pijane sjednu za volan i time su spremne ugroziti ljudske živote treba psihijatar, a ne policajac. Ja sam za kaznu doživotnog oduzimanja vozačke - rekao nam je Pećanac. Neuropsihijatar Omer Ćemalović naglašava da je u društvu zavladala opća neodgovornost.

 

- Javašluka je puno, a vožnja je samo jedan segment. Osobe koje sjedaju pijane za volan imaju defekt u etičko-moralnoj sferi. Nemaju grižnju savjesti, nisu sposobne da uče iz vlastitog iskustva. Njima je svejedno šta će biti s drugima - mišljenja je Ćemalović. U Republici Srpskoj za prvih šest mjeseci ove godine iz saobraćaja je isključeno 10.938 vozača, od toga 8.387 zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Da bi se ovom problemu stalo ukraj, primjenom novog Zakona o prekršajima, pijani vozači privode se do otrežnjenja.

 

50-250 KM kazne za vožnju s promilima alkohola u krvi od 0,3 do jedan

100-300 KM kazna kada se u krvi nađe jedan do dva promila alkohola

300-3.000 KM za vozača koji u pijanom stanju izazove saobraćajnu nesreću


Avaz E. DUVNJAK-ŠALAKA - 

Posljednje od