28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
ponedjeljak, 18 Avgust 2014 02:47

Koga sve traži Interpol ?

Međunarodna kriminalistička policijska organizacija (Interpol) trenutno traga za čak 160 bh. državljana, čime je BiH među neslavnim rekorderima budući da se u centralnom registru Interpola nalazi, na primjer, tek 67 Nijemaca, te 46 Francuza, pišu Nezavisne Novine. 

 

Poređenja radi, po preliminarnim rezultatima prošlogodišnjeg popisa u BiH živi oko 3,8 miliona građana, dok Francusku naseljava oko 66 miliona, a Njemačku oko 81 milion ljudi.

Ni to, međutim, nije vrh ledenog brijega, o čemu govori i činjenica da Interpol, kako se to može vidjeti pretragom na njihovom sajtu, trenutno traga za 120 državljana Meksika, države sa oko 120 miliona stanovnika, čije gradove mnogi “etiketiraju” kao najopasnije destinacije za život.

 

Štaviše, alarmantno je i to što su se prije pola godine u centralnom registru Interpola nalazila imena 141 državljanina BiH za kojima su raspisane potjernice, a ta brojka je, dakle, “podebljana” za dodatnih 19 imena. Šverc drogom, organizovani kriminal, poslovne prevare, ubistva i teška ubistva, pljačke, te seksualni odnos sa djetetom samo su neka od krivičnih djela zbog kojih je Interpol raspisao potjernice za bh. državljanima. Prema ranijim podacima, na sajtu Međunarodne kriminalističke policijske organizacije 2012. godine bilo je 80 osoba koje imaju bh. državljanstvo, što znači da je taj broj za dvije godine uduplan!

 

Zanimljivo je da brojna lica za kojima traga Interpol, pored bh. državljanstva, imaju i pasoš neke druge države, uglavnom iz okruženja, poput Srbije i Hrvatske. Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, između ostalih, u svom registru i dalje ima ime Božidara Vučurevića, ratnog načelnika Trebinja.  Još Interpol traga i za Nišlijkom Bojanom Mitić, koja ima i bh. državljanstvo, a riječ je o članici međunarodne kriminalne grupe “Pink Panter”. Nije ona, međutim, jedina pripadnica nježnijeg pola koja ima bh. pasoš a našla se na ozloglašenoj listi, već joj društvo pravi još šest žena iz BiH. One su osumnjičene za poslovne prevare, davanje mita, ilegalno prebacivanje imigranata, malverzacije sa drogom, otmicu djeteta, teške krađe itd