Printaj ovu stranu
srijeda, 13 Avgust 2014 23:54

Potjernica: Adil Jež u bjegstvu

Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, po nalogu Općinskog suda u Sarajevu, raspisalo je potragu za poznatim prevarantom Adilom Ježom (61) zbog krivičnog djela utaje, ali i zbog izbjegavanja odlaska u Zenicu na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora jer je u avgustu 2010. godine izazvao tešku saobraćajnu nesreću u mjestu Stupe kod Ilijaša u kojoj je poginula jednogodišnja beba E. D.


Lažni identiteti 

Poznati prevarant kojem se od marta prošle godine gubi svaki trag, prije četiri godine je Mercedesom udario u Golf 2 kojim je upravljao Sead Dević (35) iz Ilijaša. Teške tjelesne povrede zadobili su Dević, njegova supruga Sabina (35) i njihova jednogodišnja beba E. D., dok je njihov petogodišnji sin lakše ozlijeđen. Beba je od posljedica povreda podlegla.

 

 

Uzimao i certifikate
Osim zaposlenja, Jež je građanima koje je varao obećavao i pomoć u rješavanju stambenih pitanja, kredita, penzionisanja te upisa na fakultet.
Najveća svota novca za koju je prevario jednog od građana je 12.200, a najmanja 50 KM. Jež je primao i certifikate te je od jedne građanke, osim novca, uzeo i 18.400 KM u certifikatima. Kako bi bio uvjerljiviji, od građana je tražio dokumente, kopije diploma, ličnih karata, CIPS-ove izvode, fakultetske diplome, a građani bi, na kraju, ostali i bez dokumenata i novca.

 

Jež je zbog izazivanja ove teške nesreće osuđen na kaznu zatvora u trajanju od jedne godine. Na zahtjev Ježa i njegovog advokata Selmana Zijadića, zatvorska kazna mu je zamijenjena novčanom.

U vrijeme kada je u roku od mjesec trebao uplatiti novčanu kaznu, Jež je pritvoren zbog prevare 27 građana koje je oštetio za više od 80.000 KM.

Prema navodima iz optužnice, Jež se od proljeća 2009. do novembra 2012. godine građanima predstavljao kao savjetnik ministra odbrane BiH, ministar u Vladi FBiH, ministar za izbjegla i raseljena lica u Vijeću ministara BiH, penzionisani general Armije BiH i slično, a prevarenima je obećavao da će ih zaposliti u GRAS-u, "BH Telecomu", ministarstvima i drugim preduzećima.

Novi predmet

Uz pomoć advokata Zijadića Jež je u martu prošle godine u ovom predmetu s Kantonalnim tužilaštvom potpisao sporazum o priznanju krivice i izrečena mu je kazna zatvora u trajanju od godinu i šest mjeseci. 

Jež je tada pušten iz pritvora i nikada nije platio novčanu kaznu  po presudi za tešku nesreću, pa mu je ova kazna ponovo zamijenjena zatvorskom. 

Osim neodlaska na izdržavanje kazne u zenički zatvor, potraga za Ježom raspisana je i zbog krivičnog djela utaje, potvrđeno nam je u Općinskom sudu Sarajevo. Ovaj novi predmet je u fazi izjašnjenja, a potraga je raspisana jer se nikada nije odazivao pozivima Suda.  


AVAZ

Posljednje od