Printaj ovu stranu
subota, 19 Juli 2014 15:19

Suđenje zbog ubistva u KPZ

U Kantonalnom sudu u Zenici na suđenju Adnanu Šeraku, koji se tereti za ubistvo zatvorenika Dženana Džake u zeničkom zatvoru, svjedočio je Salko Planinčić, zaposlenik Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona. Na početku pretresa Šerakov branilac Kerim Čelik obratio se Sudu sa prijedlogom da se Šeraku skinu lanci u kojima ga policajci dovode na ročišta.

 

- On ima tešku povredu noge, jer mu je 2012. gdoine arterija uništena. Obaviješteni ste da je šest dana štrajkovao glađu zbog tih lanaca. Vi ste svjedoci njegovog ponašanja u sudnici, stekli su se uvjeti da se u sudnicu dovodi bez lanaca – zahtijevao je Čelik. Sudija Enes Malićbegović nije udovoljio zahtjevu Šerakove odbrane.  Svjedok Planinčić radi u policiji već 19 godina, a tokom obavljanja poslova bio je obaviješten o povređivanju zatvorenika Džake te je radio na rasvjetljavanju ovog slučaja. Planinčić je bio zapisničar tokom saslušanja Nazifa Livnjaka, koji je svjedočio u ovom predmetu, a za kojeg je kazao da se plaši svjedočiti.  Planinčić je nadalje kazao da je Livnjak ispričao svoju verziju spornog događaja. Dragiša Jokić, Šerakov dodatni branilac, pitao je svjedoka da li je Livnjak ispitan kao svjedok ili osumnjičeni, na šta je svjedok odgovorio da je ispitan kao svjedok. Jokić je pitao svjedoka da li je zapovjednik straže u Kaznopopravnom zavodu Zenica Redžo Kahrić prisustvovao Livnjakovom saslušanju. Svjedok je kazao da je Kahrić došao poslije 20 minuta, od sredine ispitivanja. 

 

- Svjedok je tražio status zaštićenog svjedoka, nije tražio da bude premješten niti da bude čuvan, samo da bude zaštićeni svjedok – kazao je Planinčić. Branilac Jokić također je pitao svjedoka od koga je Livnjak strahovao, a on je optuženog Šeraka naveo kao prijetnju. Advokat Čelik pitao je Planinčića je li mu poznato da se, dva dana nakon što je došlo do Džakinog povređivanja, taj slučaj tretirao kao nesretan slučaj, jer je prvi nalaz Doma zdravlja glasio da je čovjek imao infarkt. Svjedok nije mogao odgovoriti na ovo pitanje te je Čelika uputio na njegove pretpostavljene. Čelik je, također, pitao Planinčića da li mu je bilo poznato je li neko povrijedio Džaku, na šta mu je odgovoreno da se ne može sjetiti. Planinčić je naglasio da je s detaljima slučaja upoznat u uredu svog šefa.  Advokat Jokić postavio je i dodatno pitanje svjedoku. Tražio je da kaže da li je uobičajeno da se na zapisnik o saslušanju ne stavlja nikakav broj protokola, na šta je svjedok odgovorio da jeste.  


AVAZ

Posljednje od

Povezani članci (by tag)