29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
subota, 14 Juni 2014 20:50

Klopče: Psi zaklali 70 kokoški

Seid Direković iz zeničkog prigradskog naselja Klopče ostao je u noći između srijede i četvrtka bez mini-farme i sedamdeset kokoški, te nekoliko pijetlova, koje su zaklali psi lutalice, nakon što su provalili u farmu, razvalivši zaštitnu mrežu i ogradu. 

 

- Decenijama se bavim poljoprivredom, pokušavam živjeti od svog rada. Imao sam nekad više od stotinu bikova i krava, ali poljoprivrednici u ovoj zemlji ne da su prepušteni sami sebi, nego ih država ubije dodatno u pojam.  Mom bratu u komšiluku su prije par mjeseci psi poklali kokoši, ostale su dvije ćurke. Evo sad ovo, policija je obavila uviđj, slegli ljudi ramenima, ne mogu mi reći ni od koga tražiti odštetu, kaže nam Seid.  On navodi da je prije nešto više od tri mjeseca imao moždani udar, te da je kokoši kupio i počeo gajiti da bi radom ostao životno pokretan. 

 

- Sada, ostaje mi da plačem. Nije problem u visini štete, nego u tome da smo nezaštićeni. Ja sam ih sinoć dvaput po kiši i nevremenu tjerao od kuće, ali su se zavratili kad smo legli. Meni unuč ne može doći iz grada ovdje, jer napadaju ih dolje u gradu, napadaju ovdje. Djeca su poželila da se istrče, izigraju, a vlast ne čini ništa da zaštiti ljude. Razmišljam da sad prodam sve ovo, da se odem "patiti" u grad, kao ostali, jer izgleda državi nije stalo da im ne idem na socijalnu pomoć, na Narodnu kuhinju, kaže Seid. 

 

seid-klopce2