19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 13 Maj 2014 15:42

Zatražen pritvor za Brigu

Dežurni tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona Borislav Milešić, nakon obavljenog saslušanja uhapšene osobe, uputio je prijedlog za određivanje jednomjesečnog pritvora za 37-godišnjeg Jasmina Brigu, zbog osnovane sumnje da je jučer, u zeničkom naselju Babina rijeka, hicem iz pištolja usmrtio Elvina Osmančevića (22) iz Zenice. 



Osumnjičeni Briga je u stanu porodice Osmančević, u zgradi u ulici Prve zeničke brigade 19, pucanjem iz pištolja nanio teške tjelesne povrede opasne po život dvadesetdvogodišnjem Elvinu Osmančeviću, koji je zatim bez vitalnih znakova života prebačen i reanimiran na Odjelu urgentne medicine Kantonalne bolnice Zenica. 

Osim krivičnog djela ubistva Briga je osumnjičen za nedozvoljeno držanje i nošenje oružja, u skladu sa kantonalnom Zakonom o oružju. 

Istražne radnje u ovom slučaju su u toku. Jasmin Briga (37) priveden je nešto prije 15 sati danas u Tužilaštvo Zeničko - dobojskog kantona, gdje će ga saslušati dežurni tužilac Boro Milešić.  Osmančević je podlegao sat nakon pucnjave u Kantonalnoj bolnici, usljed zadobijenih rana u predjelu stomaka.


Ranjavanju je prethodio višednevni spor Brige i grupe mladića, u kojoj je bio Elvinov mlađi brat, zbog crtanja grafita u i ispred dva susjedna ulaza, u kojem žive porodice Osmančević i Briga.  Prema izjavama komšija, briga je tražio od mladića da obrišu grafite, a kad su oni to odbili, došao je na vrata, tražeći Osmančevića mlađeg, da bi potom došlo do verbalnog, a onda i fizičkog obračuna. 

 

Elvinov otac Zikret Osmančević jučer je nakon saznanja da mu je sin ranjen krenuo prema susjednom ulazu, u kojoj živi napadač, želeći se osvetiti, ali su ga pripadnici Specijalne jedinice uspjeli vratiti.  Ubrzo su njega i suprugu zajedno prevezli u Hitnu pomoć, nakon informacije iz Bolnice da je njihov sin podlegao povredama. . Briga je dan ranije tražio Elvinovog brata Emira (19), zahtijevajući od njega da izbriše grafit na kojem je bilo “četiri S”. Mladići su ovaj grafit, očito, doživljavali kao čistu zezanciju.

 

- Međutim, Briga je došao na vrata, ušao u stan i počeo tući Emira. Nazvao sam na telefon Elvina i rekao mu: „Onaj debil će ti pretući brata.“ Elvin je brzo došao, ušao u stan i izbila je tuča, a Briga je pucao iz pištolja - kazao je novinarima mladić iz susjedstva koji je dao izjavu i u policiji. Briga je u tuči udaren sjekirom, a povrede su danas bile vidljive prilikom privođenja u Tužilaštvo.