08 Mart 2021
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 07 Maj 2014 22:39

Zamjena oružnih listova do 30.06.

Podsjećamo građane na području Zeničko-dobojskog kantona, koji nisu izvršili zamjenu oružnih listova izdatih prije donošenja Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije na kantonalnom nivou, odnosno čiji su oružni listovi izdati prije aprila 2010. godine, da rok za zamjenu ističe 30. juna 2014. godine. 

 

Prema evidencijama Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona, više od 2500 građana na području Zeničko-dobojskog kantona još nije izvršilo zamjenu oružnih listova. Razlog je uglavnom to što je ova zakonska odredba za građane bila novina u odnosu na zakone koji su se ranije primjenjivali, a jednim djelom to nisu učinili i iz objektivnih razloga, neinformisanosti ili nedostatka finansijskih sredstava.

 

Uvažavajući sve navedeno, Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, na inicijativu Vlade, usvojila Prijedlog Zakona o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije, kojim je zakonski rok za zamjenu oružnih listova produžen do 30. juna ove godine. 

 

U vezi s tim, Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća sve građane Zeničko-dobojskog kantona, koji posjeduju vatreno oružje za koje imaju odobrenje, da su dužni u Zakonom propisanom roku, pristupiti zamjeni oružnih listova kako im oružje ne bi bilo oduzeto. 

 

ODSJEK ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU

KABINET MINISTRA