Printaj ovu stranu
srijeda, 23 April 2014 14:42

Napadnuti Niko životno ugrožen

Postupaći tužilac Kantonalnog tužilaštva Zeničko - dobojskog kantona je danas saslušao 22-godišnjeg Arnesa Delića iz Vareša, kojeg dovodi u vezu s jučerašnjim napadom na Maru Kristić (79) i Niku Crepulju (74) iz kakanjskog sela Ratanj kod Kraljeve Sutjeske. 

 

Navodno je Delić tokom ispitivanja policajcima priznao izvršenje ovog krivičnog djela, ali nam to nije potvrdila i Aldina Ahmić, portparol MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

Motiv napada na starce još nije poznat, a oboje su, zbog težine povreda, jučer kolima Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja iz Kaknja dovezeni na Urgentni blok Kantonalne bolnice u Zenici. Mara i Niko imaju i svog staratelja, kojeg im je dodijelio Centar za socijalni rad u Kaknju, a čija je saglasnost potrebna za njihovu operaciju. 

 

- Izvršenim uviđajnim radnjama utvrđeno je da prilikom izvršenja ovog krivičnog djela od oštećenih lica nije ukraden novac niti su pronađeni tragovi koji bi ukazivali na otuđenje drugih predmeta - navedeno je u saopćenu MUP-a ZDK. Prilikom pregleda terena pronađen je dio odjeće koju je izvršilac nosio u vrijeme izvršenja krivičnog djela i koju je nakon toga odbacio. Dio odjeće pronađen je u kući koju uhapšeni koristi.


Stanje teško povrijeđenog Nike Crepulje (74), hrvatskog povratnika u selo Ratanj kod Kraljeve Sutjeske, izuzetno je teško i životno ugrožavajuće - potvrdili su iz Kantonalne bolnice Zenica, gdje je povrijeđeni smješten u jedinici Intenzivne njege hirurškog odjela. Ljekarski tim se bori za život teško povrijeđenog starca.  Odmah nakon dojave o napadu na povratnike u ovo selo, teško povrijeđene osobe su prebačene u zeničku bolnicu, gdje je Crepulja zbog težih tjelesnih povreda u vidu višestrukih prijeloma kostiju lica podvrgnut operativnom zahvatu. Druga teško povrijeđena osoba Marica Kristić zasad neće biti podvrgnuta operativnom zahvatu, a zadobila je višestruke prijelome kostiju licu i nije životno ugrožena.  Ona je smještena na Odjelu maksilofacijalne hirurgije gdje je pod intenzivnim nadzorom ljekara specijalista. 

 

Nakon prikupljenih dokaza i dokumentiranja krivičnih djela Delić je predat na daljnje postupanje Tužilaštvu ZDK, a potom danas i Kantonalnom sudu Zenica. Povodom brutalnog napada na povratničku porodicu u selu Ratanj oglasio se i načelnik Kaknja Nermin Mandra.

 

- Oštro osuđujem ovaj vandalski čin i tražim od nadležnih policijskih organa da građanima Kaknja obezbijede siguran ambijent za život. Osuđujem ovaj i sve druge napade na građane i njihovu imovinu te ističem svoju čvrstu opredijeljenost da se učini sve kako nikada ne bi došlo do narušavanja izgrađenog povjerenja, solidarnosti i tolerancije među građanima Kaknja svih nacionalnih i vjerskih opredjeljenja i zato tražim da se oštro sankcioniraju počinioci vandalskog napada na povratničku porodicu u selu Ratanj - kazao je Mandra. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)