29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 24 April 2014 03:03

BiH 71. po sigurnosti u svijetu

Nejmiroljubivija država svijeta u 2013. godini bio je Island, dok se na začelju te liste nalazi Afganistan, saopštio je Institut za ekonomiju i mir, koji svake godine pravi Globalni indeks mira. Prema tom istraživanju, tri najmiroljubivije zemlje svijeta lani su bili Island, Danska i Novi Zeland, a među prvih deset su još Austrija, Švicarska, Japan, Finska, Kanada, Švedska i Belgija. 

       

 

Među 20 najmiroljubivijih država svijeta 13 je evropskih, a na prostoru bivše Jugoslavije najbolje je rangirana Slovenija, koja se nalazi na 13. poziciji.  Slijede Hrvatska na 28. mjestu, Srbija na 62, Bosna i Hercegovina na 71, Kosovo na 72, Crna Gora na 73. i Makedonija na 79. mjestu. 

 

Avganistan je, očekivano, proglašen za najmanje miroljubivu državu svijeta i zauzeo je posljednje, 162. mjesto, a iznenađenje je svrstavanje Rusije među najratobornije države svijeta.  Poslije Avganistana, među deset najmanje miroljubivih zemalja rangirani su Somalija, Sirija, Irak, Sudan, Pakistan, D. R. Kongo, Rusija, Sjeverna Koreja i Centralnoafrička Republika. 

       

Lista je sastavljana na osnovu više parametara, a posebno se uzimao u obzir stepen kriminala, odnosi sa susjednim zemljama, teroristički napadi, broj samoubistava i atomsko naoružanje.