Printaj ovu stranu
srijeda, 16 April 2014 03:58

Ko je sve na potjernici Interpola

U centralnom registru Interpola trenutno se nalaze imena 154 državljanina BiH za kojima su raspisane potjernice, a među njima su osumnjičeni za ratne zločine, ubistva i teška ubistva, šverc drogom, pljačke, silovanja, finansijski kriminal i brojna druga krivična djela, piše novinska agencija Patria.

 

Na potjernici se nalaze i osobe koje imaju dvojna državljanstva, a koje traži neka druga zemlja zbog kriminalnih radnji. Jedan od primjera jeste i izvjesna Yeliseynkava Katasiaryan koju traži Bjelorusija zbog mita i korupcije, a koja ima i bh. državljanstvo. Inače, BiH traži 58 bh. državljana zbog kriminalnih radnji i procesuiranja, a osim toga raspisane su i potjernice za 19 osoba koje nisu državljani BiH ali koje naša država traži zbog izvršenja krivičnih djela na prostoru BiH.

 

U poređenju sa zemljama regiona naša zemlja barem kada je riječ o Srbiji BiH ubjedljivo vodi, jer Srbija traži 16 osoba od čega samo šest svojih državljana, prenosi NAP. Hrvatska traži 160 osoba, a Crna Gora svega 30. Ipak važno je napomenuti da je u većini slučajeva kod Hrvata riječ o osobama koje imaju i bh. državljanstvo.

 

Na potjernicama su profili mnogobrojnih kriminalaca koji se sumnjiče za teška krivična djela, a tamo id alje stoje i pripadnici ozloglašenog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici. Na potjernicama su i dalje pripadnici ozloglašenog 10. diverzantskog odreda Vojske RS, koji su učestvovali u genocidu u Srebrenici, prenosi Patria.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)