19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 06 April 2014 05:34

Smrt na bh. cestama

Hava Šljivić-Dovadžija posljednja je žrtva najopasnijih cesta u Evropi. Ova dvadesetsedogošinja stanovnica Sarajeva poginula je u saobraćajnoj nesreći u srijedu navečer kada se vraćala sa posla. Sumnja se da je vozač koji je usmrtio prošao na crveno svjetlo dok je ona prelazila pješački prelaz. Uništenost auta i trenutna smrt pješakinje pokazuju da je vjerovatno vozio mnogo brže od dozvoljenog. Iz bolnice je pušten kući.



Tog dana u Kantonu Sarajevo dogodilo se 25 saobraćajnih nesreća, od toga 23 s materijalnom štetom i dva sa nastradalim osobama kojom prilikom je jedna osoba smrtno stradala, a jedna teško povrijeđena.

Državni ministar komunikacija i prometa Damir Hadžić još je 2012. godine rekao da je Bosna i Hercegovina najnesigurnija zemlja u Evropi za učesnike u saobraćaju.

„Bosna i Hercegovina ima najveću stopu smrtnosti na cestama u Evropi i mora se nešto učiniti po tome pitanju. Jedan od mogućih koraka jeste uklanjanje kamiona s magistralnih cesta tokom vikenda kako bi se smanjile gužve, rasteretile i očuvale ceste“, rekao je tada ministar Hadžić koji nije spominjao isključivanje bahatih vozača iz saobraćaja.

Godinu dana nakon ove izjave broj poginulih u saobraćaju u našoj zemlji se povećao sa 140 u 2012. na 158 u 2013. godini!

Žurnal je izdvojio dio crne statistike sa domaćih cesta.

U 2013. godini došlo je do povećanja poginulih i povrijeđenih u saobraćajnim nesrećama u odnosu na 2012. godinu iako je trend prethodnih godina bio smanjenje ovih brojki.





Na našim cestama najčešće ginu vozači između 18 i 30 godina.

 


U Federaciji najčešče stradaju vozači.

 


Kanton Sarajevo prednjači po broju saobraćajnih nesreća.



Saobraćajne nesreće najveći su uzrok smrti mladih ljudi u dobi od 15. do 29. godina, navodi Direkcija za ceste Federacije na svojoj internet stranici. 
“Ukoliko se ovakav trend nastavi, cestovne nezgode će 2030. godine biti peti najčešći uzrok smrtnosti ukupne svjetske populacije, učestaliji od AIDS-a, raka pluća i drugih”, dodaje se.

Kada je 2008. godine u Federaciji usvojena strategija povećanja sigurnosti saobraćaja do 2013. godine navedeno je da na cestama širom BiH godišnje pogine oko 380 osoba a 11.000 njih bude povrijeđeno. Stopa smrtnosti u prometu u BiH je oko 10,3 poginulih na 100.000 građana što je oko tri puta više nego u zemljama zapadne Evrope.
“Istraživanje je utvrdilo da samo u Federaciji BiH ima oko 250 poginulih i preko 6.800 ozljeđenih osoba svake godine i da ekonomija Federacije gubi preko 400 miliona eura godišnje (preko 5 posto svog godišnjeg BDP-a) ako se uzmu u obzir ukupni troškovi medicinskog liječenja, oštečenje imovine, administrativni rad, gubitak produktivnosti”, navodi se u analizi Direkcije za ceste u kojoj su izračunati i troškovi saobraćajnih nesreća.


Analiza troškova cestovnih nezgoda na području Federacije BiH  je pokazala da su troškovi pogibije u prometu itekako značajni:

- troškovi prometnih nezgoda po jednoj smrtno stradaloj osobi su 273.416 KM,
- troškovi prometnih nezgoda po jednoj teško ozljeđenoj osobi su 100.757 KM,
- troškovi prometnih nezgoda po jednoj lakše ozljeđenoj osobi su 25.780 KM;
- troškovi fatalne prometne nezgode (s poginulim licima) su 371.913 KM;
- troškovi prometne nezgode sa teže povrijeđenim licima su 176.374 KM.

(Izvor: Direkcija za ceste Federacije)


(zurnal.info)