28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 30 Mart 2014 15:38

Ukupno 11 povrijeđenih rudara

Rudar Ćazim Rizvić, koji je teže povrijeđen u  gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica zbrinut je na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i trenutno se nalazi u teškom stanju.


- Primljen u Kliniku urgentne medicine u 11.20 sati, gdje mu je ukazana  ljekarska pomoć i urađena prvobitna dijagnostika nakon čega su ustanovljene kontuzione povrede glave, kičmenog stuba i grudnog koša", rekla je portparol KCUS Muamera Šehićev. Prema njenim riječima, povrijeđeni rudar je upućen na Kliniku za anesteziju i reanimaciju gdje će mu biti nastavljena  dalja dijagnostika. 

- Konačna dijagnoza njegovog zdravstvenog stanja biće poznata u narednih nekoliko sati. On je svjestan, komunikativan i njegovo stanje se  intenzivno prati, navela je ona. Portparol Kantonalne bolnice u Zenici Džanana Hedžić rekla je da je drugi teško povrijeđeni rudar (47-godišnji Samir Dizdarević) zbrinut u ovoj zdravstevnoj ustanovi i da je zadobio prelom kostiju lica i lijeve ključne kosti, te da je van životne opasnosti.


Ukupno jedanaest rudara povrijeđeno je u sinoćnjem gorskom udaru u jami Raspotočje rudnika Zenica, a devet lakše povrijeđenih pušteno je kući. Nezgoda se dogodila na "koti-900" jame Raspotočje 29 minuta iza ponoći u jamskim prostorijama na dubini između 850 i 900 metara. U jami se u tom trenutku nalazilo oko 60 rudara koji su radili u proizvodnji.Gorski udar je iznenadno i nekontrolisano urušavanje velikih količina stijena u podzemnim prostorijama rudnika, a uzrokovan je otkopavanjem rude i čest je uzrok rudarskih nesreća. Ovo nije prva nesreća u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica. Gorski udari dešavali su se i ranije u tom rudniku