29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
petak, 07 Mart 2014 00:32

Suđenje zbog zločina u Dusini

 Na suđenju Vehidu Subotiću, optuženom za zločin počinjen u Zenici, vještak medicinske struke je izjavio da svjedok Tužilaštava BiH nije sposoban da dođe u Sud BiH da svjedoči. 



Senad Pešto, vještak medicinske struke, koji je nalaz i mišljenje iznio na osnovu medicinske dokumentacije koju mu je dostavilo Tužilašvo BiH, kazao je da Mirko Kegelj ima karcinom žučne kese, te anomalije mozga i kičmene moždine. 

- Iz zdravstvenog kartona vidljivo je da nije sposoban za samostalan život. Zaključio sam da nije sposoban da se vozi niti da kvalitetno svjedoči... Truckanje je rizično za njega. To je, vjerujte, bomba u stomaku - rekao je Pešto. 

Vještak je napomenuo da bi bilo dobro da, ukoliko Sud odluči da sasluša svjedoka u Busovači, to bude obavljeno uz prisustvo psihologa. 

Tužiteljica Slavica Terzić je predložila da se pročitaju iskazi koje je svjedok dao 2008. i 2011. godine u tužilaštvima u Zenici i Sarajevu, dodavši kako se ne protivi da se svjedok sasluša na mjestu boravišta. Odbrana se protivila čitanju ovih iskaza. 

- Mene više brinu intelektualne mogućnosti svjedoka, a takvo stanje je bilo 2008. i 2011. godine. Ja bih se protivila čitanju iskaza - kazala je braniteljica Vukica Marjanović-Suljić. 

Zoran Božić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će Sud pokušati da 14. marta organizuje saslušanje Kegelja u Busovači, uz prisustvo psihologa. Subotić, nekadašnji pripadnik Sedme muslimaske brigade Armije BiH (ABiH) optužen je da je naredio ubistva četiri osobe u januaru 1993. u selu Dusina, nedaleko od Zenice, javlja BIRN- Justice Report.