16 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 26 Februar 2014 03:12

Koje bh.građane traži Interpol

U centralnom registru Interpola trenutno se nalaze imena 141 državljanina BiH za kojima su raspisane potjernice, a među njima su osumnjičeni za ratne zločine, ubistva i teška ubistva, šverc drogom, pljačke, silovanja, finansijski kriminal i brojna druga krivična djela. Broj lica sa bh. pasošem koja su na spisku Interpola povećan je tokom posljednjih nekoliko godina. Na sajtu Međunarodne kriminalističke policijske organizacije 2012. godine bilo je 80 osoba koje imaju bh. državljanstvo.


Interpol, između ostalih, traga za Nišlijkom Bojanom Mitić, koja ima i bh. državljanstvo, a riječ je o članici međunarodne kriminalne grupe "Pink Panter". Ova organizacija Mitićevu traži zbog razbojništva, a za njom su potjernicu raspisali i Ujedinjeni Arapski Emirati nakon pljačke zlatare u Dubaiju. Fotografija, kao i lični podaci Miroslava Kutlea, biznismena rođenog u Širokom Brijegu, takođe su na sajtu Interpola, gdje se navodi da ga terete za prekršaje iz oblasti finansijskog kriminala. 


Zanimljivo je da brojna lica za kojima traga Interpol, pored bh. državljanstva, imaju i državljanstvo neke druge države, često Srbije i Hrvatske. Na spisku je i šest žena sa državljanstvom BiH, od kojih jedna ima i pasoš Bjelorusije.  Na sajtu Interpola i ime Božidara Vučurevića, ratnog načelnika Trebinja.  Dragomir Jovičić, stručnjak za bezbjednost, kaže da su mnogi stanovnici drugih zemalja našli interes "da idu prema BiH".


"Otkud potreba da uzmu baš državljanstvo BiH? To treba da bude indicija bezbjednosnim agencijama da obrate pažnju na takva lica. Ovdje je u prethodnom periodu bilo lako doći do državljanstva. Ali, problem je što u BiH nemamo dobro organizovan policijski sistem. Imate više bezbjednosnih agencija koje su nadležne za iste stvari", ocjenjuje Jovičić.

Pretpostavlja se da su brojna lica sa bh. državljanstvom za kojima traga Interpol danas u BiH, ali država nije dužna da ih isporučuje. Jovičić kaže da takve osobe, ako su u BiH, treba da nadziru domaće policijske agencije.

 

"Policija na terenu treba da zna gdje se ta lica kreću, s kim se druže. Potrebno je vršiti kontrolu nad njima", naglašava Jovičić. Kako smo se uvjerili na sajtu Interpola, Međunarodna kriminalistička policijska organizacija, između ostalih, u svom registru i dalje ima ime Božidara Vučurevića, ratnog načelnika Trebinja, a za kojim je raspisana potjernica zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva. Spisak je odnedavno "kraći" za jedno ime, a riječ je o Manojlu Milovanoviću, bivšem generalu Vojske RS, koji je izbrisan iz centralnog registra.

 

Prema podacima sa stanice ove organizacije, od zemalja u regionu, najviše osoba na potjernici ima Srbija, i to 162, slijedi Hrvatska sa 160, te BiH sa 141. Interpol traga za 66 slovenačkih državljana, te 30 osoba iz Crne Gore i 26 iz Makedonije.


NEKA OD IMENA IZ INTERPOLOVOG REGISTRA


Munib Terzić

Mjesto, godina rođenja: Livno, 1956.

Razlog: Nanošenje povreda, silovanje


Savo Simić

Mjesto, godina rođenja: Čović Polje, 1970.

Razlog: Zloupotreba droga


Husein Mekić

Mjesto, godina rođenja: Gluha Bukovica, 1968.

Razlog: Teško ubistvo


Josip Ninić

Mjesto, godina rođenja: Travnik, 1972.

Razlog: Ubistvo

 

Dragoljub Bjelovuk

Mjesto, godina rođenja: Jablanica, 1958.

Razlog: Silovanje, prevara

Vernes Drek

Mjesto, godina rođenja: Jajce, 1976.

Razlog: Razbojništvo

 

Broj imena u Interpolovom registru, po državama

Makedonija                                                                               26

Crna Gora                                                                                 30

Slovenija                                                                                   66

BiH                                                                                          141

Hrvatska                                                                                   160

Srbija                                                                                       162

 

Nezavisne

http://www.nezavisne.com/novosti/hronika/Interpol-traga-za-141-drzavljaninom-BiH-prepoznajete-li-nekoga-232408.html