Printaj ovu stranu
petak, 21 Februar 2014 23:25

Ministar na saslušanju u policiji

Ivica Ćurić (HDZ BiH), ministar za rad i socijalna pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona, bit će saslušan u Federalnom MUP-u nakon što je Tužilaštvo ZDK zatražilo istragu zbog sumnje da je prijetio službenici Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, saznaje „Dnevni avaz“.

 

Prikupljene izjave

 

Kako doznajemo, kantonalni tužilac Ešref Sikira zatražio je uzimanje iskaza od Ćurića jer je ovaj, navodno, uputio ozbiljne prijetnje službenici UIOBiH Vesni O. Već su prikupljene izjave svjedoka, listinzi telefonskih poziva te je utvrđeno da je prijetnja upućena sa Ćurićevog, odnosno službenog telefona Vlade!

 

Ćurić i njegova firma „NBI Ćurić“ nalaze se na listi poreznih i dužnika UIO BiH. Ono što je službenicima UIO otežalo rad jeste „prebacivanje“ dokumentacije između nekoliko (navodno pet) Ćurićevih firmi.

 

Službenica UIO, nakon što je njenoj službi onemogućen uvid u određenu dokumentaciju, kontaktirala je Ćurića, kao direktora i vlasnika, tražeći dopuštenje za uvid u dokumentaciju. Sve što se događalo nakon toga predmet je ove istrage, a kako saznajemo, postoji pet-šest svjedoka tog razgovora.

 

Nakon što se ministar odazove na poziv policije i da iskaz, što bi se moglo dogoditi naredne sedmice, cjelokupan izvještaj o krivičnom djelu FUP će predati Tužilaštvu ZDK. Ćurić je kazao da bi bilo nepristojno da „komentira nešto o čemu ne zna ništa“.

 

- Dobio sam poziv da dam iskaz na određene okolnosti, koje će mi biti predočene na samom saslušanju. Smatram da je dezavuisanje i tih institucija da mediji razglabaju o nečemu, dok se ne čuju obje strane i slučaj ne dokumentuje. Kakve prijetnje, kakvi službenici. Uredno ću se odazvati i reći istinu - kazao nam je Ćurić, inače i predsjednik Odbora HDZ-a BiH ZDK.

 

Milionski dugovi

 

Prema objavljenim spiskovima Porezne uprave FBiH, „Ćurić“ d. o. o. Žepče duguje 64.334 KM poreza. Na listi UIOBiH firma „NBI Ćurić“ duguje 5.952.084 KM, a „Beton Ćurić“ 288.368 KM. Izudin Alić, stečajni upravnik „NBI Ćurića“, prilikom otvaranja stečaja utvrdio je potraživanja u ukupnom iznosu od 37,033 miliona, a cjelokupnu imovinu procijenio na 23,75 miliona KM. 

 

Drugi ministar pod istragom

 

Ćurić je drugi ministar u Vladi ZDK u ostavci koji je pod istragom. Tužilaštvo je potvrdilo optužnicu protiv Senke Balorde (SDP BiH) zbog krivičnog djela zloupotrebe položaja prilikom imenovanja SDP-ovih kadrova u Zavod za javno zdravstvo ZDK.

 

(avaz)

http://www.avaz.ba/vijesti/teme/ministar-ivica-curic-na-saslusanju-u-policiji 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)