Printaj ovu stranu
petak, 14 Februar 2014 08:30

Brtain triput hapšen

MUP Zeničko – dobojsko kantona je identificirao, locirao, te uhapsio osumnjičenog za monstruozno silovanje počinjeno u srijedu uvečer. Nezvanično saznajemo da je osumnjičeni Tomislan Brtain, rođen 18. avgusta 1996. godine. 


Portparol MUP-a ZDK Aldina Ahmić za naš list kazala je samo da je jedna maloljetna osoba uhapšena, da je osumnjičena za silovanje, te da više podataka ne može dati u javnost. Brtain je, prema dosadašnjem toku istrage, pratio i u liftu zgrade u kojoj djevojčica stanuje, silovao jedanaestogodišnjakinju koja se vraćla iz obližnje škole, u svom naselju Londža. Uviđaj su obavili dežurni kantonalni tužilac i pripadnici MUP-a Zeničko-dobojskog kantona.

 

»Avaz» saznaje da je policija prije Brtaina, uhapsila jednog 18-godišnjaka i 36-godišnjeg Zeničanina, koji je imao podebeo dosije vezan za preprodaju narkotičkih sredstava. Obojica su dovođeni u vezu», ali ne i da su izvršioci, da bi potom oko 11 sati jučer bio uhapšen Brtain. Ono što je zastrašujuće jeste da je protiv Brtaina već imaju tri krivične prijave zbog djela bludnih radnji, kad je djevojčice svog uzrasta prisiljavao na oralni seks, prijeteći im čak i nožem. 

 

- Policija kao i obično uradi svoj dio, zadokumentuje, preda Tužilaštvu, koje uradi svoj dio posla. Nažalost, u nedostatku odgovarajućih ustanova i strožijih sankcija takve osobe šetaju ulicama i pitanje je dana kad će počiniti nedjelo gore od prethodnog, kaže nam naš sagovornik iz pravosudnih institucija u Zenici. 

 

Zločin se dogodio u najstrožijem centru Zenice, a škola ove učenice je od kuće udaljena samo stotinjak metara. Jučer smo razgovarali sa nekoliko komšija ispred zgrade stradale i svi oni su, odreda, izražavali zrgroženost i strah od onog što se dogodilo. Cijela Zenica jučer je bila u šoku i nevjerici, a na društvenim mrežama jednoglasne su osude, pa čak i pozivi na najstrožije kažnjavanje, daleko iznad predviđenih zakonskih mjera.  Ono što je utvrđeno je da se Tomislav proteklih godina «potucao»  po domovima za djecu bez roditeljskog staranja, od rodnog Jajca do Zenice. U nekoliko  navrata s obzirom da su pravo skrbi nad njim izgubile majka i baka, koje imaju psihičkih oboljenja, dodjeljivan je domovima iz kojih je bježao. 

 

- Nigdje se nije dugo zadržavao, jer je svugdje pravio probleme. Čak postoji i nezavršena istraga o zlostavljanju po prijavi njegove rođene bake. U Zenici je u osnovnoj školi blizu Dječijeg doma zlostavljao vije djevojčice, da bi potom pobjegao iz Doma.  Na kraju, Centar za socijalni rad u Jajcu ga je dodjelio brazilskom humanitarcu Valteru Konsalvesu Pereiri, koji u Zenici na više lokacija ima prihvatni centar za mališane iz razorenih ili bez porodica («Pomirenje»), kaže naš sagovornik, dodajući da je strašno da dijete, sa očiglednm psihičkim poremećajima, bude na slobodi bez stručnog nadzora i liječenja. 

 

U Kantonalnoj bolnici Zenica nam je potvrđeno da je djevojčica, nakon hospitalizacije preksinoć operisana, smještena na odjeljenju Dječije hirurgije i da je njeno zdravstveno stanje je stabilno. 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)