Printaj ovu stranu
četvrtak, 30 Januar 2014 05:14

Zamjena Oružnih listova

Skupština Zeničko-dobojskog kantona je, na sjednici od 28.01.2014. godine po skraćenom postupku usvojila Zakon o izmjeni Zakona o nabavljanju, držanju i nošenju oružja i municije. Usvajanje izmjene ovog Zakona nastupilo je kao rezultat potrebe da zakonski rok za zamjenu oružnih listova koji su građanima izdati prije donošenja važećeg Zakona bude produžen. Prema ovoj izmjeni zakonski rok za zamjenu oružnih listova produžen je do 30.06.2014. godine.


Iako je rok za zamjenu oružnih listova, u skladu sa odredbama ranijeg zakona, trebao isteći 07.01.2014. godine, prema evidencijama koje se vode u organizacionim jedinicama Ministarstva unutrašnjih poslova  oko 4000 građana na području Zeničko-dobojskog kantona još uvijek nije izvršilo njihovu zamjenu. Razlozi za neizvršavanje ove zakonske obaveze sadržani su u činjenici da postojeće zakonske odredbe predstavlja svojevrsnu novinu u odnosu na zakonske odredbe koje su se primjenjivale u ranijem periodu, a građani jednim djelom ovu svoju zakonsku obavezu nisu izvršili i zbog nedovoljne informisanosti ili nedostatka finansijskih sredstava.


Ministarstvo unutrašnjih poslova je, uvažavajući navedene razloge, iniciralo produženje roka za zamjenu oružnih listova kako bi bilo izbjegnuto provođenje zakonskih procedura u cilju oduzimanja oružja od građana.

 

U vezi s navedenim, Ministarstvo unutrašnjih poslova podsjeća sve građane Zeničko-dobojskog kantona koji posjeduju vatreno oružje za koje imaju odobrenje da su dužni, u zakonom propisanom roku, najkasnije do 30.06.2014. godine, pristupiti zamjeni oružnih listova kako im oružje ne bi bilo, u zakonom propisanoj proceduri, oduzeto.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)