20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Januar 2014 22:32

MUP-ovci pomagali kriminalce

Ministarstvo unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) prijavilo je nekoliko svojih službenika u administraciji, kao i građana, zbog počinjenih krivičnih djela u procesu nelegalne registracije vozila, saznaje „Dnevni avaz". 

 

Prema podacima do kojih je došao naš list, 31. decembra prošle godine Odsjek za privredni kriminalitet i korupciju MUP-a ZDK podnio je Tužilaštvu ovog kantona izvještaj kojim je prijavljena namještenica u MUP-u Vesna K. zbog zloupotrebe položaja ili ovlasti, zatim službenici jedne zeničke stanice tehničkog pregleda Dragan D. i Mirsad T. zbog nesavjesnog rada u službi te građanin Damir J. zbog prikrivanja. 

 

Oni su, naime, uredno proveli proceduru registracije jedne prikolice ukradene u Austriji, koju potražuje Interpol, preskačući nekoliko sigurnosnih „barijera" koje su ukazivale na to da se radi o ukradenom priključnom vozilu. 

 

U toku su provjere još nekoliko sličnih slučajeva, a Tužilaštvo je zaprimilo još dvije krivične prijave. U jednoj od njih navodi se da su službenici MUP-a Vesna K., Ratko B., Adis K. i Petra U. počinili krivično djelo zloupotrebe položaja i ovlasti. Oni su dozvolili registracije automobila koji ne ispunjavaju uvjete za to, pa čak dopuštali i da, umjesto vlasnika, dokumente potpisuju nepoznate neovlaštene osobe. 

 

Zanimljivo je da je Disciplinska komisija MUP-a još krajem 2012. oslobodila odgovornosti ove službenike, ali da se kriminal nastavio. Pitali smo ministra policije ZDK Rifata Delića (SDP) kako je moguće da službenica Vesna K., koja je prijavljena u 2012., nastavi raditi na istom mjestu i počini ista krivična djela i u 2013. godini, te da na istim poslovima ostanu i ranije prijavljeni službenici. 

 

- Vaš list pisao je o tome, kada sam početkom 2013. smijenio članove Disciplinske komisije. To je tada unutar MUP-a nazvano pritiskom na neovisnost rada Komisije. U ovom slučaju s kraja 2013. o kojem pitate obaviješten sam da je neposredni rukovodilac trebao imenovanu osobu preventivno suspendovati, ali nisam dobio povratnu informaciju da li je to i učinjeno. U ovom trenutku ne znam da li ta službenica s dvije prijave, kao i ovi s jednom, rade i dalje na istim poslovima - kazao nam je Delić. 

 

Provjere krajem 2013. su nastavak opsežne istrage o registraciji vozila mimo propisa, koja je pokrenuta još u 2012. Kako saznaje „Avaz", među onima koji su se provukli da ne plate kaznu u proteklih godinu dana bili su registrirani narkodiler iz Zenice, višestruki kradljivac automobila, rođaci nekih službenika, sami policajci, ali i vlasnik jedne zeničke firme, koja je u tom trenutku imala 2.600 KM neplaćenih kazni! Svi ti slučajevi su zadokumentirani i predati tužilaštvu u dva navrata.