29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 16 Januar 2014 03:22

Suđenje za zločine u Dusini

U nastavku suđenja za zločin počinjen u Zenici, svjedokinja Tužilaštva je ispričala kako joj je optuženi, predstavljajući se pod drugim imenom, rekao da joj je ubio muža. Svjedokinja Željka Rajić je kazala kako je bila zarobljena u kući komšije Stipe Kegelja kada se pojavila osoba sa rokovnikom i prozivala muškarce.  Prema njenom iskazu, muškarci se više nisu vraćali, a ta osoba joj je rekla da joj je ubila muža. 

 

- Predstavio se da mu je nadimak Geler, ali je rekao lažno ime - Šerif Patković. Pohvalio se da je ubio mog muža i da mu je čitav šaržer ispucao u glavu. Opisao mi je šta je moj muž imao na sebi -  kazala je ona. Rajić je dodala da je joj je taj muškarac ispričao kako je na ratištu u Hrvatskoj izgubio oko i da sada ima stakleno oko. Svjedokinja je pojasnila da joj je tokom svjedočenja u Haagu predočavana fotografija izvjesnog Šerifa Patkovića i da je ona tada kazala kako to nije osoba koja je sa njom razgovarala.  Rekla je da je kasnije saznala da je Vehid Subotić ime osobe pod nadimkom Geler. 

 

Optužnica tereti Vehida Subotića zvanog Geler, bivšeg pripadnika Drugog bataljona pri Sedmoj muslimanskoj brigadi ABiH, da je, zajedno s drugim pripadnicima bataljona, upao u selo Dusina i naredio zarobljavanje oko 40 civila i nekoliko razoružanih vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).  Na teret mu je stavljeno da je izdvojio osam civila hrvatske nacionalnosti i sproveo ih do jedne kuće, te naredio pripadnicima čete da ubijaju po jednog civila. 


Govoreći o događajima koji su prethodili ubistvu njenog supruga, svjedokinja Rajić se prisjetila kako su mještani u junu 1993. odlučili da bježe, jer su čuli da će biti napad na selo. Međutim, zbog nevremena su se sakrili u kuću komšije Jure Kegelja, gdje ih je bilo oko 30. Njen muž, koji je bio pripadnik HVO-a, ostao je u selu. Oko pet sati ujutro 20. juna 1993. godine, kako je navela svjedokinja, počeo je napad. 

 

- Pucalo se i čuli su se uzvici ‘Allahu-ekber - kazala je Rajić.  Prema njenom iskazu, došli su pripadnici Sedme muslimanske brigade Armije BiH (ABiH), izveli ih ispred kuće, a potom odvojili u dvije grupe, jedna grupa je išla u živi štit, a drugu su smjestili u kuću Stipe Kegelja. 

 

- Ja sam išla na brdo u živi štit i zvala sam muža, koji je gore bio i govorila da ne pucaju prema njima, jer će nas ubiti. Tako je odlučeno da moj muž i ostali iz HVO-a idu da pregovaraju sa pripadnicima ABiH u Zenicu - kazala je svjedokinja.  Ona je dodala kako je čula glas koji je prozivao muškarce. 

 

- Oni su jedan po jedan odvođeni. Mi smo šutjeli i osluškivali. Čuli bi se pucnjevi i ti muškarci se nisu vraćali - prisjetila se Rajić. Osoba koja je prozivala, a koja se njoj kasnije predstavila kao Geler, kako je ustvrdila svjedokinja, ušla je u kuću i tražila Stipu Kegelja. 

 

- Stipe se sakrio, jer je vidio da su muškarci prije njega odvedeni i nisu se vratili. Ta osoba koja je prozivala je rekla da će nas sve pobiti ako se Stipe ne javi. Stipe je izašao i nije se vratio - ispričala je svjedokinja. Suđenje se nastavlja 22. januara, kada će Odbrana ispitati prve svjedoke, prenosi BIRN- Justice Report.