14 Juli 2020
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 01 Januar 2014 02:41

Mlađima zabrana noćne vožnje

Mladi od 18 do 23 godine ponovo će morati imati pratnju iskusnijeg vozača ukoliko žele biti za volanom od 23 sata do četiri ujutro. Ovo je samo jedna od novina koja će se naći u izmjenama Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH, saznaje "Dnevni avaz", a nakon prijedloga koje su dostavili entitetski i kantonalni MUP-ovi.  Prema riječima Zorana Andrića, savjetnika državnog ministra prometa i komunikacija, ova odluka donesena je zbog povećanog broja saobraćajnih nesreća u kojima učestvuje ova populacija, a neće se odnositi na osobe koje su profesionalno angažirane kao vozači. 

 

- Ukinuli smo i odredbu da biciklisti moraju nositi kacige. Što se tiče ukidanja obaveze uključivanja svjetala po danu, to se neće desiti. Statistike su pokazale da je od uvođenja ove odredbe zabilježeno manje udesa. Poređenje s drugim zemljama u ovom slučaju nije dobro, jer oni imaju uređene ceste i autoputeve - kazao nam je Andrić. U Zakonu će biti ukinut obavezni tehnički pregled nakon kupovine novog vozila i odmah će biti poslan na registraciju.


- Prvi tehnički bit će obavezan tri godine nakon registracije, drugi nakon dvije, a svaki naredni nakon godinu. Planirano je i da se registracija produžava odmah prilikom tehničkog pregleda, a ne da se ide u MUP. Taj sistem trebao bi zaživjeti od jula naredne godine, a sve kako bi se olakšalo građanima - pojasnio je Andrić.   Jedna od značajnijih izmjena bit će i obaveza ljekara da, u slučaju teške povrede pacijenta, provjeri u MUP-u posjeduje li on vozačku dozvolu. Dozvola bi privremeno bila oduzeta u slučaju puštanja vozača na kućno liječenje. Ovim bi se, navode u Ministarstvu, izbjeglo da vozači koji su bolesni i s ograničenim fizičkim sposobnostima, sjedaju za volan.