19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 19 Decembar 2013 04:31

Napadi na vjerske objekte

Prema izvještaju Međureligijskog vijeća Bosne i Hercegovine objekti Islamske zajednice su najčešća meta napada, od ukupno registriranih napada 50% se odnosi na objekte Islamske zajednice, odnosno svaki drugi napad. Od 34 napada na vjerske objekte, 17 je bilo na objekte Islamske zajednice u BiH, devet na objekte Srpske pravoslavne crkve, sedam na objekte Katoličke crkve, te jedan napad na objekat Jevrejske zajednice, navodi se u godišnjem izvještaju monitoringa napada na vjerske objekte i druga mjesta od vjerskog značaja MRV BiH.

 

 

Naime, Međureligijsko vijeće u Bosni i Hercegovini od novembra prošle do kraja oktobra 2013. godine dobilo je 34 prijave o napadima na vjerske objekte, kojih je bilo po 17 u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, od čega je samo u devet slučajeva idenitifikovan počinilac, rečeno je 12.12.2012. godine prilikom predstavljanja ovog izvještaja u Međureligijskom vijeću.

 

Ovo je bio treći izvještaj, koji pokriva period od 1. novembra 2012. do 31. oktobra 2013. godine. Prema izvještaju, najveći broj napada izvršen je u gradovima Banja Luka, Bijeljina i Zvornik u kojima su napadnuta po tri vjerska objekta. Zatim slijede Bosanska Dubica, Sarajevo i Tuzla, u kojima su napadnuta po dva vjerska objekta. Prema ovom izvještaju, u protekloj godini napadi na vjerske objekte izvršeni su u ukupno 24 grada.