28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 05 Decembar 2013 22:55

Zatvor za organizatore odlaska

Predstavnički dom Parlamenta BiH večeras je usvojio Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakona BiH, čiji je predlagač Klub poslanika Saveza za bolju budućnost (SBB) BiH. Riječ je o dopuni ovog zakona s novim članom koji predviđa krivičnu odgovornost i sankcije za bh. građane koji protuzakonito formiraju i pridružuju se stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama. 

 

Inicijator ovih dopuna je ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić (SBB BiH). Inače, dopune zakona dobile su skoro jednoglasnu podršku. Za dopune Zakona, naime, glasalo je 30 poslanika (SDP, SNSD, SDA, SDS, PDP, HDZ BiH, HSP, SBiH, NSRzB), a samo je jedan bio protiv (Milorad Živković iz SNSD, op.a).  Dopunama Zakona, konkretizirane su najave ministra Radončića da će inicirati institucionalno sankcioniranje bh. građana i grupa koji organiziraju odlazak i učestvuju u oružanim sukobima u inozemstvu.

 

Dopune Zakona predviđaju zatvorske kazne za sve one koji organiziraju, vrbuju, propagiraju učestvovanje ili izravno učestvuju u oružanim sukobima izvan BiH. Najveća zaprijećena kazna, do deset godina zatvora, je za one koji planiraju ili vrbuju bh. građane za učestvovanje u ratnim sukobima.  Poslanici SBB-a, podsjećamo, objasnili su svoju inicijativu činjenicom da je uočeno da se određeni broj građana BiH pridružuje paravojnim i parapolicijskim jedinicama izvan BiH, organizirano ili samostalno, za određene novčane iznose ili druge privilegije. Mladići iz BiH najčešće odlaze u Siriju, u kojoj su mnogi već izgubili živote.