20 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
četvrtak, 21 Novembar 2013 22:57

Zašto je ubijen Ramiz Smriko?

Policijski istražitelji MUP-a ZDK još nemaju ni motiv ni osumnjičenog za ubistvo Ramiza Smrike (51) iz zeničkog sela Kozarci. On je ubijen oko 202,0 sati u utorak uvečer, u hodniku obiteljske kuće, u kojoj je živio sa sestrama Mejrom i Fatimom.  Beživotno tijelo pronašle su komšije, kojima je bilo sumnjivo što su vrata kuće bila otvorena. 

 

- U kući su bile sestre. Jedna od njih je čula lom, udaranje, jer je ubica pokušao nasilno uči u kuću. Tada je Ramiz izašao u hodnik i kazao, a ona čula «šta pucate, ja nisam nikom ništa kriv», nakon čega su uslijedili novi pucnji. One u strahu nisu smjele ići prema hodniku, a ubrzo su došle komšije, kaže nam rođak Omer, koga zatičemo ispred kuće. 

 

Nezvanično saznajemo da je u žrtvu ispaljeno više hitaca, ali će rezultati obdukcije biti saopćeni naknadno. Tužilac Alen Šabić naložio je niz mjera, a jučer smo u selu zatekli istražitelje MUP-a kako uzimaju otiske sa vrata kuće, te iz dvorišta. 

 

- Bio je tih, povučen, uglavnom on i sestre nisu ni išli nigdje kad padne mrak. Za Bajram je prodao kravu, ali nije imao neke iznose novca. Pet minuta prije ubistva ja sam ga zvao na mobitel, pa na kućni, jer je jedna rodica donijela horoza, pa da ga pitamo hoće li ga kupiti. Rekao je da se nahladio na poslu, te da neće izlaziti nigdje.  

 

Ramiz Smriko je radio u Koksari Arcelor Mittala Zenica i na poslu je bio povučen, ali omiljen kao iskren i pošten među kolegama, koje je jučer šokirao razlog njegovog nedolaska na posao. Osim dvije sestre sa kojima je živio, Ramiz ima jednu udatu sestru u obližnjim Obrenovcima, te polusestru udatu u Sarajevu. 

 

- Možda on i nije trebao biti žrtva, možda je napadač pogriješio kuću, pa se prepao kad je on izašao pred njega. Opet, kuća je zadnja u nizu, odmah do šumarka. Komšije kažu da je odmah poslije pucnjeva neko auto brzo odjurilo prema Ovnaku, priča nam Omer. Ramiz je prije nekoliko mjeseci imao razmirica sa nekoliko rođaka, ali u kafani, kada je napadnut nakon verbalnih prijetnji. Policija istražuje i moguće veze ovog incidenta sa ubistvom, ali za sada bez nekog uspjeha. 

 

U Kozarcima, te susjednim selima Obrenovci i Stranjani jučer na svakom koraku specijalci, pojačane patrole i kontrole. Mještani uglavnom prepričavaju šta su vidjeli ispred kuće, za vrijeme uviđaja, ali niko ni u najdaljoj primisli ne zna ništa o motivima ili počiniocima. 


kozarsmriko1