Printaj ovu stranu
petak, 08 Novembar 2013 22:55

Izjašnjenje Zeničke grupe

Na ročištu za izjašnjenje o krivnji u Sudu BiH Mirabela Čoker, Almir Helvida, Elmir Imamović, Nermina Klobodanović, Husein Selimović i Huso Mustafić, optuženi da su počinili krivično djelo organizirani kriminal u vezi s krivičnim djelom neovlašteni promet opojnim drogama, danas su se izjasnili da nisu krivi.  Mirabela Čoker i Huso Mustafić, prema optužnici, osim za trgovinu drogom, terete se i za pokušaj ubistva, a Almir Helvida i Elmir Imamović i za izazivanje opće opasnosti. 

 

Podsjećamo, Mirabela je supruga Sulje Škapura koji je nedavno potpisao nagodbu s USKOK-om u Hrvatskoj te će ići u zatvor na 12 godina zbog trgovine drogom i jer je supruzi preko mobitela naredio da pobije članove suparničke dilerske skupine. Mirabela Čoker i ostali uhapšeni su u martu ove godine, a samo zahvaljujući činjenici da su pripadnici USKOK-a tajno snimali telefonske razgovore Škapura i drugih dilera marihuane iz BiH, spriječen je pokolj u Dusini u Zenici.  Škapur je u Hrvatskoj živio ilegalno nakon što je pobjegao iz BiH, gdje je trebao izdržavati trogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom.  U Zagrebu je živio s nevjenčanom suprugom Mirabelom Čoker.


KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale - FOTO 

 

Škapur je iz Zagreba uspostavio mrežu krijumčara marihuane koju je dovozio iz Makedonije i prodavao po Hrvatskoj. Početkom marta dogovorena je isporuka oko 14 kilograma marihuane, no tad su nastali problemi budući da su dvojica kurira Almir Helvid zvani Gargamel i Almir Imamović, jednostavno, prisvojili drogu te se automobilom iz Srbije, umjesto u Hrvatsku, odvezli u BiH. Problemi s kuririma počeli su dan ranije, 10. marta, kada su se u autu punom marihuane zaustavili u Srbiji jer nisu imali novca za gorivo. U večernjim satima vozači kuriri isključuju mobitele i Škapur počinje sumnjati u njih. Dan kasnije USKOK snima dramatični razgovor Škapura i Mirabele Čoker.

 

KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale - FOTO 

 

Snimljeni razgovor

 

Škapur kaže Mirabeli da zove ženu jednog od kurira.

 

Škapur: - Objasni joj to dok sve nije otišlo u kraj, jer će pasti mrtva glava bezveze. Ubit ću cijelu porodicu jer se to ne može oprostiti. Četrdeset hiljada maraka je to! Osobno idem u BiH, nabavite mi ronilačku opremu da preplivam Savu.

Mirabela: - Razmisli, bezveze ćeš napraviti pokolj i završiti u zatvoru.

Škapur (izvan sebe): - Preko ovoga se ne prelazi. Policiji se neću predati živ i zdrav. Zadnji metak je moj. Odlučuju da ipak Mirabela ode te otme Helvidovu suprugu i djecu. 

Mirabela: - Ako mu bude žena, zarobit ću i nju i djecu, a onda neka ga ona nazove i vrati mi moje.

Škapur: - Skupi još ljudi i da se dobro naoružaju. Slomljena Ruka kaže da su malo u deficitu s kadrom, ali ići će s tobom. Od Maloga uzmi 7,65 (pištolj, op. a.).

Mirabela: - Trebam li ponijeti i pancir ako ovi kreteni zapucaju?

Škapur: - Ne trebaš pancir. Neće oni pucati. Ne smiju. Ponesite i jednu pušku. I odmah ga rokni u stomak. Nemoj u pluća da odmah pogine, nego u stomak. Ponesite i kanistar benzina i zapalite im kuću, a nakon toga idite u Sarajevo kod Oka. Kasnije, oko 15 sati, sve se mijenja. Mirabela javlja iz BiH da je ranjena.

Škapur: - Gdje si ranjena?

Mirabela: - U nogu.

Škapur: - Ma nema veze. Ko puca sad?

Mirabela: - Pucaju i oni i mi.

Škapur (uzrujano): - Je l' imate kalašnjikov?

Mirabela: - Nemamo.

Škapur: - Kako nemate?

Mirabela: - Pa nismo ga mogli nabaviti.

Škapur govori supruzi da ide u auto, a na snimci se čuje Mirabelino vrištanje.

Škapur: - Šta je bilo?

Mirabela: - Pucaju u mene.

Škapur: - Sjedni u auto i bježi. Zovi policiju.

Mirabela: - Počeli su pucati čim smo došli na vrata. Huso je ranjen. Kroz pancir. Zovem policiju, ali ih ne mogu dobiti, stalno me izbacuje.


KLIKNI DA VIDIŠ ŠKAPUROVU EKIPU i ostale- FOTO 


Ubrzo nastupa tišina, a SIPA-ini specijalci stižu u Dusine i u akciji koju su nazvali "Bela" hapse sve odreda.  Naime, naručena likvidacija pokrenula je policijsku akciju u kojoj je na području Hrvatske i BiH uhapšeno tada deset osoba i zaplijenjeno nešto manje od 40 kilograma marihuane. U vatrenom obračunu Almir Helvid, Mirabela Čoker i Huso Mustafić lakše su ranjeni.  U Zagrebu je hrvatska policija, osim Škapura, uhapsila i dilere Adisa Serhatlića, Samira Đukića i Muhameda Husića. Osim Škapura, nagodbe su potpisali i Đurkić i Husić te su osuđeni na po tri godine zatvora. Jedino Adis Serhatlić, kod kojeg je, navodno, pronađen kilogram marihuane, nije pristao na sporazumnu presudu pa je postupak protiv njega izdvojen.


Posljednje od

Povezani članci (by tag)