28 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 06 Novembar 2013 02:55

Rezultati policijskih kontrola

Na nivou Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona je donesen Plan rada mobilnog tima za kontrolu učesnika u saobraćaju, u kojem su razrađene sve aktivnosti nadzora i kontrole svih segmenata bezbjednosti saobraćaja, sa ciljem unapređenja postojećeg stanje bezbjednosti saobraćaja, te se na jedan novi način pristupilo vršenju kontrola u saobraćaju, kao i provođenju mjera i radnji iz naznačenog plana.

 

Donošenju ovog plana i uvođenju novog načina u postupanju policijskih službenika prilikom vršenja mjera i radnji u oblasti bezbjednosti saobraćaja su prethodile detaljne analize ostvarenih rezultata u radu saobraćajnih patrola i njihove učinkovitosti u kontekstu dokumentovanja prekršaja u saobraćaju i sankcionisanju istih.

 

Izvršenom analizom svakodnevnih  izvještaja o aktivnostima policijskih službenika za protekla 24 sata, te svim poduzetim preventivnim i represivnim mjerama, utvrđeno je da policijski službenici kontrolišu veliki broj vozača i vozila u saobraćaju, gdje se zbog utvrđenih prekršaja propisanih Zakonom o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH izdaje veliki broj prekršajnih naloga, ali da nisu zadovoljavajući rezultati u pogledu strukture sankcioniranih prekršaja, kao i u pogledu primjene člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona, naročito u kontekstu nelegalnog prevoza roba, pronalaska nedozvoljenih predmeta, lica za kojim se traga i dr.. Takođe je zaključeno da više policijskih patrola na putevima usporava i opterećuje kretanje i putovanje učesnika u saobraćaju, zbog višestrukih i ponovljenih zaustavljanja i kontrolisanja od strane policijskih službenika, što u konačnici može izazvati nezadovoljstvo kod građana. 

 

Sa ciljem unapređenja postojećeg stanja i otklanjanja uočenih nedostataka, pristupilo se formiranju timova za kontrolu saobraćaja, sa posebnim akcentom na primjenu člana 25. Zakona o policijskim službenicima Zeničko-dobojskog kantona kantona, u kojim su policijski službenici angažovani na kontroli vozila, vozača i lica u vozilu, te pregledu vozila, lica i tereta, sa ciljem pronalaska  predmeta koji potiču iz krivičnih djela, narkotičkih sredstava, oružja i municije, lica za kojim je raspisana potraga, lica koja nelegalno borave u Bosni i Hercegovini, kao i u cilju kontrole kretanja roba, transporta opasnih materija, sprečavanja nelegalnog prijevoza u unutrašnjem cestovnom prometu i sankcionisanju počinilaca prekršaja iz Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na cestama u BiH.

 

Policijski timovi vrše kontrolu učesnika u saobraćaju na kontrolnim punktovima, na svim magistralnim putevima kao i na auto putu A-1 gdje se, u skladu sa izvršenim procjenama, precizno definišu  lokacije, vrijeme i trajanje kontrola.  Ovim načinom pojačane kontrole učesnika u saobraćaju, očekuje se znatno unapređenje rada po svim segmentima policijskih poslova i postupanja.  Naznačene aktivnosti se provode od kraja mjeseca oktobra i iste su već dale određene rezultate, u smislu da su zavedenim aktivnostima u nekoliko slučajeva pronađeni i oduzeti predmeti pogodni za nanošenje tjelesnih povreda, pronađeno je i oduzeto 8 noževa, 2 gumene palice, 2 lovačke puške, 5 pištolja, 2 rotaciona svjetla, 1 gasni pištolj, 127 kg duhana, 5 grama opojne droge marihuane, te određena količina drvne mase i uglja. Bitno je naglasiti da su, kada su u pitanju regionalni i lokalni putevi, sistem i način kontrolisanja učesnika u saobraćaju ostali isti, gdje se angažuju redovne policijske patrole na poslovima regulisanja i kontrole saobraćaja.   

 

Takođe je bitno napomenuti da režim rada i funkcionisanja stacioniranih radarskih sistema   instaliranih na magistralnim putevima ostaje isti, kao i rad mobilnih radara. Takođe se nastavlja sa načinom kontrole brzine kretanja i preticanja na mjestima na kojima je to zakonom zabranjeno uz korištenje  sistema  “ProVida. Naznačajniji aspekt ovog novog pristupa i načina rada u segmentu bezbjednosti saobraćaja jeste taj, da se na ovaj način preveniraju mogućnosti nastupanja slučajeva koruptivnog ponašanja policijskih službenika koji rade na poslovima kontrole i regulisanja saobraćaja. Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona svakodnevno poduzima aktivnosti na otkrivanju i sankcionisanju korupcije i nesavjesnog rada policijskih službenika, te u slučajevima osnovanih predstavki građana sprovodi unutrašnje istrage, nakon čega  za utvrđene povrede službene dužnosti policijskim službenicima izriče disciplinske sankcije. Ova Uprava, takođe, poduzima mjere i radnje iz Državne strategije borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i opredjeljena je u borbi protiv svih vidova korupcije, kako onih iznutra tako i izvana. Naš cilj je da imamo visoko moralne, časne i profesionalne policijske službenike koji će dosljednom primjenom zakonskih propisa i ovlaštenja štititi naše građane i njihovu imovinu, kao i sistem vladavine prava. Naznačene aktivnosti su potvrda ovih opredjeljenja.

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA