Printaj ovu stranu
četvrtak, 31 Oktobar 2013 06:38

Kako je Žilić pobjegao iz Zenice

Policajci Sektora kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su u utorak oko podne odbjeglog zatvorenika Selvera Žilića (41) iz Veselog Brijega kod Tuzle nakon što se skoro pola godine skrivao od policije. Žilić je vraćen u zenički zatvor.

 

On se 8. maja trebao vratiti na izdržavanje dugotrajne zatvorske kazne u Kaznenopopravni zavod Zenica, a nakon što to nije učinio, zatvor je raspisao potjernicu. Skrivao se na osnovu tuđe lične karte, a uglavnom se krio po napuštenim objektima u sarajevskim općinama Centar i Novi Grad.  Žilić je odmah nakon rata osuđen na 22 godine ztvora zbog nekoliko razbojničkih krađa i razbojništava u kojima su ubijene dvije osobe. 

 

- Već je jednom bježao, krio se čak dvije-tri godine, a onda je uprava KPZ-a saznala da se krije na jednoj lokciji u Sarajevu te je policija locirala i uhapsila ovog tuzlanskog Roma, poznatog po prevarama - rekao nam je jedan od njegovih bivših čuvara. U toku prethodnog odsustva Žilić je, navodno, počinio nekoliko razbojništava i krađa, ali nijedan slučaj nije dokazan i procesuiran. Nakon što su mu pogodnosti bile uskraćene skoro četiri godine, Žiliću je ponovno omogućeno da napušta KPZ Zenica u skladu sa propisima. 

 

- Već je više od 15 godina u zatvoru i nakon tog hapšenja imao je vrlo primjerno ponašanje. S obzirom na to da ima radni angažman, ima i pravo na godišnji odmor. Iskoristio je dio odmora te se obratio upravi s neobičnim zahtjevom da prekine korištenje preostalih osam dana odmora - kažu nam u KPZ-u.  Kao razlog je naveo da je u Tuzli boravio kod osobe koja zbog počinjenog prekršaja mora ići na 15-dnevno izdržavanje kazne u tuzlanski zatvor. 

 

- Naveo je da mu je, zbog odlaska domaćina u 15-dnevni zatvor, nezgodno da ostane u toj kući s njegovom suprugom pa je zamolio da ostatak odmora iskoristi naknadno. Nakon provjere istinitosti navoda, omogućili smo mu prekid odmora i izgledalo je da je izuzetno napredovao u ponašanju. Onda je oko 1. maja zatražio da iskoristi preostalih osam dana i nije se vratio - kaže nam naš sagovornik iz KPZ-a Zenica. 

 

avaz

Posljednje od

Povezani članci (by tag)