Printaj ovu stranu
utorak, 22 Oktobar 2013 20:33

Istraga o Rudniku u Tužilaštvu

Potvrđeno je pisanje "Avaza" o tome da se za posao rudara u Rudniku mrkog uglja Zenica plaća 5.000 KM, s obzirom na to da je MUP Zeničko-dobojskog kantona proslijedio sve materijale Tužilaštvu ZDK! Pokrenuta je opsežna istraga u vezi s nezakonitim zapošljavanjima, saznaje "Dnevni avaz". Interna kontrola "Elektroprivrede BiH“, s rukovodiocem ovog sektora Seadom Kumašinom na čelu, prošle sedmice boravila je u RMU Zenica, te zbog istrage ne mogu otkrivati više detalja, ali su potvrdili da je cijeli slučaj završio u Tužilaštvu.


 

- Radi istrage ne možemo govoriti o detaljima, ali možemo reći da osoba koja je uzimala novac za zapošljavanje rudara nije uposlenik RMU Zenica. Sve što smo i mi sakupili dokumentacije, proslijedili smo Tužilaštvu ZDK - kaže Kumašin. Nermin Šabić, koji je javno i progovorio o korupciji prilikom zapošljavanja, također je saslušan u MUP-u te je otkrio ko je od njega tražio novac. Podsjećamo, Šabić je 25-godišnji Zeničanin. Osam puta aplicirao je za radno mjesto u zeničkoj jami, ali posao nikada nije dobio.

 

- I njegov otac bio je rudar u Zenici. Kako smo saznali, bio je izuzetno vrijedan radnik, ali također je ustanovljeno da je Šabić zakasnio s predajom dokumentacije - pojašnjava Kumašin. Kako nezvanično saznajemo, osoba koje je uzimala novac za zapošljavanje rudara došla je u posjed svih aplikacija i redom je zvala kandidate nudivši im posao za novac.

 

- Više osoba je saslušano. Neki su povjerovali da će davanjem novca dobiti posao. Međutim, ustanovljeno je da su nepotrebno dali novac, jer uopće nisu primljeni. Svi su saslušani i očekuje se podizanje optužnice - kaže naš izvor. Za konkurs u februaru za 50 rudara prijavilo se 1.500 ljudi.

 

- Rudnik ne može primiti 10.000 ljudi, ali konstantno pristižu aplikacije. Mi smo se uvjerili u to. Bez obzira na to što nema konkursa, u rudniku trenutno ima 2.000 kandidata koji žele posao - kaže Kumašin. 

 

Čivić tražio istragu

 

Esad Čivić, direktor RMU Zenica, u izjavi za "Avaz" kazao je da je po službenoj dužnosti tražio da se ispita cijeli slučaj o kojem je pisao naš list.

 - Nažalost, ne možemo kontrolirati cijeli grad i neke ljude koji iz kafana traže novac naivnim osobama. Žao mi je svih onih koji su dali taj novac, ali Tužilaštvo radi svoj posao i ti ljudi će odgovarati za svoja djela - kaže Čivić.

Posljednje od

Povezani članci (by tag)