Printaj ovu stranu
petak, 18 Oktobar 2013 05:18

Policija ZDK o Reprezentaciji

Kao što je javnosti poznato, Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine je ovih dana uspješno okončala kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u nogometu koje će se naredne godine održati u Brazilu. Takođe je poznato da su tokom kvalifikacija koje su trajale više od godinu dana, sve domaće utakmice odigrane u Zenici, na stadionu Bilino polje, uz prisustvo velikog broja navijača naše reprezentacije iz BiH i dijaspore, kao i navijača stranih nogometnih reprezentacija. Budući da je Uprava policija Ministarstva unutrašnjih poslova Zeničko-dobojskog kantona bila aktivni sudionik u organizaciji odigravanja utakmica u Zenici, želimo ovom prilikom ukazati na značaj aktivnosti koje su poduzimane na obezbjeđenju istih.

 

Prije održavanja svake utakmice, na nivou Uprave policije održavani su sastanci Štaba za koordiniranje i usmjeravanje aktivnosti na obezbjeđenju nogometnih utakmica, na kojima su detaljno analizirane sve mjere i radnje iz sačinjenog Plana obezbjeđenja navedenih utakmica, te su razmatrani pojedinačni izvještaji od strane svih članova Štaba, o svim poduzetim aktivnostima, te dinamici realizacije postavljenih zadataka kao i obaveza nosilaca zadataka iz naznačenog plana, po svim segmentima obezbjeđenja, odnosno mjera na sprovođenju operativnog, saobraćajnog, fizičkog i KDZ obezbjeđenja. U okviru operativnog obezbjeđenja od strane službenika kriminalističke policije su praćena i prikupljana sva bezbjednosno interesantna saznanja, vršena je opservacija lica i terena te su angažovani službenici koji su video kamerama snimali dešavanja na stadionu u cilju dokumentovanja eventualnih incidentnih situacija, kao i drugih operativnih potreba. U okviru saobraćajnog obezbjeđenja su, pored planiranih mjera i radnji poduzimane i aktivnosti u skladu sa usvojenim izmjenama režima saobraćaja u gradu na dan održavanja utakmica usljed povećane frekvencije saobraćaja, te se građanima dostavljala detaljna informacija u kojim ulicama je izmIjenjen režim saobraćaja. U okviru planiranih aktivnosti policijski službenici Odsjeka za kriminalističku tehniku i KDZ su poduzimali mjere na vršenju kontradiverzionog pregleda stadiona Bilino polje i okolnog prostora i objekata. Vršeni su detaljni pregledi lica na ulazima u stadion zbog sprječavanja unošenja nedozvoljenih predmeta na stadion.

 

Za poduzimanje svih aktivnosti na obezbjeđenju svake utakmice angažovane su sve raspoložive snage Uprave policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona, te je angažovan i određeni broj pripadnika jedinica policije za podršku Kantona Sarajevo, Tuzlanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog, Unsko-sanskog, i Srednjobosanskog kantona, te povremeno Posavskog i Bosansko-podrinjskog kantona i pripadnika Specijalne policijske jedinice Federalne uprave policije. U sklopu naznačenih aktivnosti je angažovano i više službenih pasa obučenih za djelovanje u slučajevima nereda, zatim obučenih za pronalazak narkotičkih sredstava i eksploziva.

 

Rezultat svih navedenih aktivnosti jeste činjenica da za vrijeme i nakon održavanja nogometnih utakmica, na području grada kao i na stadionu, nisu zabilježeni izgredi niti ugrožavanja lične i imovinske sigurnosti navijača i gostiju. Takođe je od strane operativnih timova i timova pripadnika jedinica policije za podršku, raspoređenih u svim dijelovima grada, naročito oko stadiona, spriječeno nastupanje i izazivanje nereda navijačkih grupa. Ovo je potvrda i rezultat visokog profesionalizma i obučenosti policijskih službenika, potvrda jednog ozbiljnog i planskog pristupa naznačenim aktivnostima, te značajnog uspjeha u planiranju, koordiniranju i postupanju svih angažovanih službenika, obzirom da se radilo o sportskim događajima ocijenjenim kao visokorizičnim, na kojima su prisustvovale na desetine hiljada navijača i gostiju, te veliki broj visokih ličnosti, zvanica i predstavnika diplomatskog kora čiji je dolazak na naše područje i prisustvo na utakmicama zahtijevao poseban pristup i posebne mjere u smislu obezbjeđenja boravka i kretanja istih.

 

Uprava policije MUP-a Zeničko-dobojskog kantona je na jedan profesionalan i ozbiljan način odgovorila na postavljene zahtjeve, te zajedno sa kolegama ove značajne sportske događaje obezbijedila na najbolji mogući način i svim učesnicima i gostima osigurala maksimalnu ličnu i imovinsku bezbjednost. To i jeste prvi i najznačajniji cilj u radu ove Uprave policije i ovom prilikom naglašavamo iskazanu požrtvovanost i profesionalizam, ne samo naših službenika nego i naših kolega iz drugih kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova, kao i njihovu predanost u obavljanju ovih poslova.

 

Koristimo priliku da se još jednom zahvalimo svi predstavnicima i pripadnicima agencija i službi koje su učestvovale u naznačenim aktivnostima i koje su u okviru svojih nadležnosti doprinjele stvaranju pretpostavki za sigurno odigravanje ovih utakmica. Posebno se zahvaljujemo svim građanima, navijačima i gostima, koji su prepoznali naše napore, postupali u skladu sa izdatim naredbama i uputama naših službenika, te korektnim i sportskim ponašanjem i navijanjem dali senzacionalnu dimenziju ovom značajnom sportskom uspjehu naše reprezentacije.

 

Na kraju, upućujemo čestitku čelnicima Nogometnog saveza i reprezentacije BiH, kao i svim reprezentativnim igračima na izvanrednim rezultatima i uspjehu, te plasmanu na najveće svjetsko takmičenje u fudbalu, nakon kojeg ćemo, nadamo se, biti još radosniji i ponosniji na našu domovinu Bosnu i Hercegovinu. Čast nam je bila biti dio priče o ovom historijskom uspjehu naše reprezentacije.

 

 

URED POLICIJSKOG KOMESARA

Posljednje od

Povezani članci (by tag)