Printaj ovu stranu
subota, 05 Oktobar 2013 10:54

Oskrnavljena crkva Sv.Ilije

Sinoć u večernjim satima nekoliko nepoznatih lica napalo je Nacionalni spomenik kulture u Zenici, Rimokatoličku župnu crkvu sv. Ilije Proroka. U ovom besčasnom činu ljudi koji su nasrčući na Hram Božji, nasrnuli na srce svakoga vjernika ponaosob - polupana su dva prozora na ulaznoj porti crkve te uništena informativa tabla (koja inače stoji pred svakim Nacionalnim spomenikom i daje osnovne informacije o istom).

 

Crkva sv. Ilije, pored toga što je Rimokatolička župna crkva, ona je i bogatstvo svakoga zeničanina te je godinama centralno mjesto međureligijskog i ekumenskog dijaloga. Ovim činom duboko su povrijeđena osjećanja svakoga vjernika, posebno zato što se to događa na dan svetkovanja jednog od najvećih kršćankih svetaca, sv. Franje Asiškog.

 

Odbor za međureligijsku saradnju i Međureligijsko vijeće u BiH najoštrije osuđuju ovo nedjelo i jasno zahtjevaju od nadležnih Institucija da riješe ovaj i sve ranije napade koji su se događali ovoj svetinji. Također, tražimo i bolju zaštitu svih naših vjerkih objekata, kako bi sličnih događaja bilo što manje.

 

Odbor poziva zeničku Javnost i sve vjernike da u srijedu 09.10.2013. godine u 18:30 časova budu s nama u crkvi sv. Ilije - kako je ranije i najavljeno na obilježavanju međureligijskog dana - Duh Asiza u Zenici.

 

Članovi OMS-a u Zenici

Posljednje od

Povezani članci (by tag)