29 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
srijeda, 25 Septembar 2013 08:54

Poništena zenička presuda

Vijeće Vrhovnog suda Federacije BiH je prihvatilo žalbu branilaca, te poništilo presudu Kantonalnog suda u Zenici, koje je osudilo Demira (Hasana) Mešića (30) na dvadeset dvije, a Alisana (Sabita) Hajriza (26) na osamnaest godina zatvora. Oni su u novembru prošle godine nepravosnažno osuđeni zbog ubistva Admira Veličanina (27) iz Doboja. 

Kako nam je potvrdio jedan od branilaca, advokat Dževad Kadribašić, vijeće Vrhovnog suda FBiH je prihvatilo žalbu branilaca, koji su tvrdili da je pogrešno utvrđeno činjenično stanje, te su zahtjevali obnovu postupka i poništenje presude njihovim klijentima. 

 

Prema neprvosnažnoj presudi, oni su 17. septembra 2011. godine ubili svog prijatelja Veličanina kod Žepča, nakon čega su pokušali krađu i bijeg njegovim automobilom. Uhapšeni su nekoliko dana kasnije u akciji policija ZDK i Kantona Sarajevo, u iznajmljenoj kući u Vrgorskoj ulici u Sarajevu. 

 

Ubistvo je, prema optužnici,  počinjeno na naročito okrutan način, na lokalitetu Grašnica kod Pepelarske Rijeke, u mjestu Begov Han, općina Žepče. Nakon ubistva, njegovo tijelo su bacili u korito planinskog potoka, a nakon što su u bijegu sa mjesta zločina primjećeni, pokušali su zapaliti Veličaninov Audi TT u tragove u Golubinji kod Žepča. 

 

Veličaninu su, podsjetimo, bile vezane ruke i noge, a usmrćen je hicem iz puške u glavu ispaljenom iz neposredne blizine, a potom njegovo tijelo bačenu provaliju duboku pedeset tri metra. Sa Hajrizom i Mešićem su pronađena dva pištolja, automatska puška, te policijske radiostanice. Kako saznajemo, novo suđenje Hajrizu i Mešiću pred Kantonalnim sudom u Zenici biće zakazano u prvoj polovini oktobra.