19 Mart 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
utorak, 24 Septembar 2013 04:13

BiH: Najviše mrtvih na putevima

U razvijajućem svijetu smrt na cestama će postati peti vodeći uzrok smrtnosti na planeti koji će prestići HIV/AIDS, malariju, tuberklozu i druge slične ubice, tvrdi Svjetska zdravstvena organizacija (WHO). Na web stranici Roads Kill nalazi se interaktivna mapa na kojoj je prikazano kolika je stopa smrtnosti na cesta u svim zemljama svijeta. Podaci datiraju iz 2010. godine.

 

Kada je u pitanju Evropa, ali i svijet, Švedska je izdvojena kao zemlja sa savršenim putevima. Ova skandinavska država imala je samo 266 smrtnih slučajeva u saobraćaju 2010. godine, odnosno stopu od tri smrtna slučaja na 100.000 stanovnika, što je najniže u industrijaliziranim zemljama.  Za razliku od Švedske koja broji 9,5 miliona stanovnika, BiH ima ubjedljivo najvišu stopu smrtnosti na cestama u Evropi, iako ima oko četiri miliona stanovnika. Naime, prema podacima Roads Killa, naša zemlja ima stopu smrtnosti od 15,6 na 100.000 stanovnika. 

 

I istraživanje Evropskog programa za procjenu puteva (EuroRAP), koji se bavi pitanjima sigurnosti cestovnog saobraćaja na području Evrope, pokazalo je da je mogućnost pogibije na putevima BiH, koja kao država spada u red zemalja sa najrizičnijim saobraćajnicama na Starom kontinetu, dva do tri puta veća nego u zemljama EU. Istraživanje EuroRAP-a pokazuje da je više od polovine magistralnih saobraćajnica u BiH visokorizično za vozače i putnike, odnosno da postoji velika vjerovatnoća da će se na njima dogoditi saobraćajna nesreća sa fatalnim posljedicama. Na drugom mjestu je Crna Gora koja ima stopu 15, zatim Bjelorusija 14,4, Rumunija 13,9, a Ukrajina 13,5. Kada su u pitanju ostale zemlje bivše Jugoslavije, najbolju cestovnu sigurnosti ima Slovenija sa stopom 7,2. Makedonija ima stopu 7,9, Srbija 8,3, a Hrvatska 10,4. Najgora situacija je na Tajlandu koji ima stopu od 38,1, što je najviša stopa u cijelom svijetu.