19 April 2024
FacebookTwitterOva adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
nedjelja, 22 Septembar 2013 20:58

Optužnica zbog koncesija

Sutkinja za prethodno saslušanje Općinskog suda u Zenici Sonja Radošević je saslušala dvojicu optuženika, Mustafu Hajrića i Mirsada Šaranovića (SDA).  Oni su se izjasnili o krivici po optužnici Tužilaštva ZDK, koja ih tereti za zloupotrebu položaja (Šaranovića) i poticanje u činjenju krivičnih djela zloupotrebe (Hajrića). 


Na izjašnjenju prvooptuženi Šaranović negirao je krivicu, dok Hajrić nije došao, jer nije uredno primio poziv. Novo Hajrićevo izjašnjenje zakazano je za 4. oktobar, uz obećanje njegovog advokata da će „osigurati dolazak svog klijenta“.  Hajrić je bh. biznismen porijeklom iz Maglaja, koji je godinama živio u njemačkoj saveznoj državi Nordhajn - Vestfalen, dok je u Zavidovićima imao registriranu firmu EP. Prema optužnici, mjesto prebivališta mu je Sarajevo, a aktuelni je član Glavnog odbora SDA. 

 

U vrijeme navodnog izvršenja djela (2006.) Tešnjak Mirsad  Šaranović bio je kantonalni ministar privrede, a danas radi u privatnoj osiguravajućoj kompaniji. Istragu protiv obojice vodila je Federalna uprava policije, a pokrenuta je u Tuzli, da bi trag vodio do Zavidovića i Zenice.  Hajrićeva firma 2006. je dobila koncesiono pravo za eksploataciju krečnjaka dijabaza u Ribnici kod Zavidovića, koju je prodala drugoj firmi, navodno "Ingramu" iz Srebrenika.  Šaranović je u tri tačke optužen da je „svjesno doveo u zabludu Vladu ZDK“ i time pribavio korist Hajrićevoj firmi u dodjeli koncesije na 56 hektara zemljišta i potom njenoj promjeni na drugu firmu, uključujući i dio državnog zemljišta, za koji se morao provesti poseban proces dodjele koncesije. Hajrić je optužen za podstrekavanje Šaranovića da to učini, iako je znao da je ugovor između Ministarstva privrede i njegove firme jednostrano raskinut još 2002. godine.