Printaj ovu stranu
ponedjeljak, 23 Septembar 2013 10:29

Filmska potjera za Audijem

Patrola Policijske uprave Zenica pokušala je jučer (nedjelja) nešto prije dva sata da u naselju Radakovo zaustavi i obavi kontrolu vozila "Audi A5", koji se u tom trenutku uključivao iz grada na magistralni put M17. Međutim, vozač je odbio da se zaustavi, te umalo pregazio policajce, pa je od tog trena krenula je sveobuhvatna akcija potjere za odbjeglim vozačem i automobilom. Noćna akcija policija iz Zenice i Busovače okončala je hapšenjem jednog od najtraženijih bjegunaca u BiH i regionu, Tuzlaka, Sanela Arslanija. 

 

Kako saznaje "Avaz" vozač je pokušao da utekne policiji skrenuvši u naselju Lašva sa magistralnog puta M17 na put M5, u pravcu Busovače, vjerujući da će policija slabije sarađivati od odavno poznate saradnje kriminalaca iz kantona, pa i entiteta. Međutim, policijske snage Zeničko - dobojskog i Srednjebosanskog kantona su u kasnim satima imale odličnu koordinaciju., pa je potjera nakon dvadesetak kilometara okončana, hvatanjem bjegunaca u zamku. 

 

- Imali smo, u međuvremenu opis kolega iz Tuzle da je ukraden skupocjeni "Audi A5", bijeli sa karakterističnim crnim krovom. Poslali smo vozilo koje se uključilo ispred bjegunca, dok su kolege iz Zenice bile iza. Pokušali smo ga zaustaviti, on je udario u vozilo PU Busovača, okrenuo se, te pokušao da "rasčisti put" ali su mu kolege iz Zenice preprečile put. Sljedeće što smo očekivali je da počne pucnjava, jer je bilo očigledno da se radi o vrhunskom profesionalcu. Srećom, zajedničkom akcijom je savladan, bez upotrebe oružja, kazao nam je sagovornik "Avaza" u policiji Srednjebosanskog kantona. 


Kako saznajemo, uhapšen je Tuzlak Sanel Arslani (38), inače rođen u Kelnu (Njemačka), koji je nekoliko sati ranije ukrao ovog "audija" od H.M. iz dvorišta njegove porodične kuće u naselju Sječe kod Srebrenika.  Kako ističu u Operativnom centru MUP-a Tuzlanskog kantona, vozilo je, prema izjavi koju je vlasnik dao istražiteljima, vrijednosti oko 60.000 maraka. 

 

Uz Arslanija je, u ukradenom "audiju" bila i neimenovana djevojka iz Zenice, po koju je ovaj očigledno došao. Arslanija u kriminalnim krugovima, rečeno nam je u policiji, zovu "nekrunisanim kraljem auto mafije" u BiH.  Ovdašnjoj  javnosti je poznat još od 2006. godine kada je nakon bjekstva iz zatvora u Šapcu uhvaćen u Tuzli. U kriminalnim vodama poznat je i kao kradljivac terenskog vozila, koje je koristio tadašnji ministar unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona Sead Omerbegović. U martu ove godine je u Gradačcu ukrao skupocjeni X5 BMW-ov terenac, nakon čega je bio uhapšen, ali se očigledno vrlo brzo našao na slobodi. 

 

Koliko je Sanel Arslani opasan kriminalac govori i podatak da je u februaru 2003. godine, prema tadašnjim navodima uprave KPZ-a,  bio jedan od organizatora desetodnevne pobune u Kazneno-popravnom zavodu Zenica. Zatvorenici su hteli da zapale kompletu ustanovu i domognu se grada, a osujećeni su tek akcijom 160 specijalaca i 120 stražara iz četiri KPZ-a u BiH.

 

Posljednje od

Povezani članci (by tag)